Sander van der Meer, Maarten Smit, Christian Vermeul, Jolanda Sleegers, Arnold Sulkers en Aad Kleine bij de Ridderhoek.
Sander van der Meer, Maarten Smit, Christian Vermeul, Jolanda Sleegers, Arnold Sulkers en Aad Kleine bij de Ridderhoek.

Wooncafé laat zien hoe het écht zit

Algemeen

REGIO - Wat is mijn huis waard?’ en ‘Hoe kan ik het beste verduurzamen?’ Dat zijn twee van de vele vragen die bij mensen leven over de woningmarkt, verzekeren, hypotheken, verduurzamen, samenwonen of juist echtscheiding en subsidies. Al die vragen kunnen op dinsdag 31 januari vrijblijvend gesteld worden tijdens het eerste Wooncafé van de regio.

De initiatiefnemers van het Wooncafé denken dat er momenteel zo veel vragen zijn, omdat de wereld heel snel verandert.

“Er is veel onwetendheid in de markt”, merkt Maarten Smit van de Delta NVM Makelaars. Dat is ook de indruk van Arnold Sulkers van De Hypotheekshop. Hij merkt dat mensen onzeker worden door berichten in de media en door allerlei verhalen die rondgaan. Bijvoorbeeld op verjaardagen. “Wij willen mensen informeren hoe het écht zit. En in de praktijk kan er veel meer dan mensen denken.”

Quinten Boender (Delta NVM Makelaars) maakt dit soort situaties geregeld mee. Door horrorverhalen over overbieden durven geïnteresseerden geregeld niet te bieden op een huis dat ze leuk vinden, volgens de berichtgeving over de moeilijke woningmarkt voor starters wordt hun bod immers vast afgewezen. Onlangs kon hij een starter bellen met de mededeling dat zijn bod op een huis in Ridderkerk was geaccepteerd. “Hij was er helemaal stil van.” De starter had de vraagprijs geboden. Hij was ervan uitgegaan dat hij kansloos was, omdat er toch immers ‘altijd’ wordt overboden. Dat verhaaltje blijkt niet meer te kloppen. “Het is goed dat we met het Wooncafé onrust weg kunnen nemen”, vindt Boender.

Waar?

De plaats voor het Wooncafé was snel gevonden. Delta NVM Makelaars, de Hypotheekshop en AKV Verzekeringen zijn gevestigd in gebouw Ridderhoek. Het voormalige ING-bankgebouw in het centrum van Ridderkerk is bij veel mensen bekend. Bovendien kon men hier jarenlang terecht voor advies. Die functie is terug met de kantoren in dit verzamelgebouw én wordt met het Wooncafé nog verder uitgebreid.

Wie op dinsdag 31 januari het Wooncafé bezoekt, wordt ontvangen met een drankje. In de hal van gebouw Ridderhoek heeft elke deelnemer een eigen statafel of kraam. Mensen kunnen vrijblijvend rondkijken en informatie vragen. Sander van der Meer (SmartNRG) gaat zeker opvallen. Hij neemt een zonnepaneel, omvormers en ander materiaal mee. De andere deelnemers moeten het doen zonder opvallende technische snufjes. “Maar wij hebben kennis en ervaring”, zegt kandidaat-notaris Christian Vermeul lachend. Daar kunnen ook de andere deelnemers zich in vinden.

Deelnemers

De deelnemers aan dit eerste Wooncafé zijn:

SmartNRG in Barendrecht levert zonnepanelen systemen op maat. Daarnaast houdt het bedrijf zich onder meer bezig met laadpalen, isolatie en warmtepompen. 

De Ambachtse Notaris in Hendrik-Ido-Ambacht. “Wij leveren alle notariële diensten voor de particulier, de kleine- en middelgrote onderneming en instellingen”, vertelt kandidaat-notaris Christian Vermeul. Veel overeenkomsten die worden afgesloten met de andere deelnemers aan het Woon Café komen uiteindelijk op het bureau van de notaris terecht.

AKV Verzekeringen in Ridderkerk. Eén van de drie deelnemers die is gevestigd in gebouw Ridderhoek. Het is belangrijk om periodiek na te gaan of je verzekeringen nog aansluiten bij de huidige woon-en leefsituatie. Zo zijn bijvoorbeeld zonnepanelen op het dank niet altijd automatisch meeverzekerd. In het Woon Cafe geeft Aad Kleine advies of u nog goed verzekerd bent.

Arnold Sulkers van De Hypotheekshop in Ridderkerk en Barendrecht is één van de initiatiefnemers. Ook hij is gevestigd in Ridderhoek. De Hypotheekshop laat deze avond door middel van een Quikscan zien hoeveel je momenteel kunt lenen voor de aanschaf van een woningen en of verbouwing of verduurzaming van je huis. Tijdens het Wooncafé is ook de adviseur aanwezig die gespecialiseerd is in startershypotheken en alle daarbij behorende regelingen.

Maarten Smit en Quinten Boender van Delta Makelaars, gevestigd Barendrecht en Ridderkerk. Zij kunnen vertellen wat erbij komt kijken als je jouw huis wilt verkopen, of een nieuw huis wilt aankopen. Twijfel je over verhuizen of verbouwen? Wil je meer weten over nieuwbouwprojecten? Zij denken met je mee en kunnen soms tijdens de avond al een indicatie geven van jouw woningwaarde. Als lokale makelaars kennen zij de markt als geen ander.

Mediator en scheidingsspecialist Jolanda Sleegers is gevestigd in Hendrik-Ido-Ambacht. Mensen komen bij haar met gecompliceerde problemen rond echtscheiding. “Ik leg de puzzelstukje bij elkaar. En vaak passen ze”, zo omschrijft ze haar werk.

Ook de gemeente Ridderkerk doet mee. De gemeente geeft onder meer voorlichting over de starterslening en over subsidieregelingen bij het verduurzamen van de eigen woning.

Voor alle deelnemers geldt dat ze tijdens het Wooncafé graag vertellen over de mogelijkheden die ze kunnen bieden. Voor een diepgaand gesprek kan een vervolgafspraak gemaakt worden. Bent u aanstaande dinsdag verhinderd, dan bent u van harte welkom bij 1 van de deelnemers. Via de website kunt u contact zoeken en/of een afspraak maken.

Deze keer is het thema ‘Wonen in 2023’. Het is de bedoeling dat iedere editie van het Wooncafé een eigen thema krijgt.

Wanneer?

Het Woon Café wordt dinsdag 31 januari gehouden van 18.30 tot 20.30 uur in gebouw Ridderhoek, Verlengde Kerkweg 5 in het centrum van Ridderkerk.

De volgende edities van het Woon Café worden gehouden op 14 maart, 18 april, 6 juni, 12 september en op 21 november.

Kijk voor meer informatie over het Wooncafé op:

www.woon-cafe.nl 

Advertenties uit de krant