Afbeelding

Ontspannen biljarten bij Vriendenkring

Algemeen

BARENDRECHT – De naam zegt het al. Vriendenkring is een biljartvereniging waarbij de gezelligheid voorop staat. Maar er wordt door een deel van de leden ook serieus aan de competitie deelgenomen. Dat blijkt tijdens een bezoek aan de vereniging.

De vereniging bestaat sinds 1962. Sinds 2007 hebben ze hun onderkomen op de eerste verdieping van sporthal Lagewei aan de Ploegwei 3. Daar staan vier verwarmde biljarttafels, waarop alle middagen wordt gespeeld. De biljarttafels hebben de afmeting van 1.15 x 2.30 meter en worden ook wel ‘kleine tafel’ genoemd.

Vriendenkring is een gezonde vereniging met 65 leden. Van hen spelen er twintig competitie voor de biljartbond KNBB. De KNBB-wedstrijden worden op woensdag en vrijdag ’s avonds gespeeld. Op dinsdagochtend is er een recreantencompetitie.
Het oudste lid is 89, de jongste 26. Wim Berendsen, Nico Groenendijk, Iz van Es en Jan Lamme vertellen waarom zij lid zijn van de vereniging.
Wim Berendsen is al 31 jaar lid. “Ik kom uit de Achterhoek. Daar biljartte ik vanaf m’n zestiende voor de gezelligheid”, vertelt hij. “Ik speel eigenlijk helemaal niet meer”, is zijn toch wat verrassende vervolg. Wim Berendsen is sinds een jaar of tien arbiter in de spelsoort driebanden groot op landelijk niveau. Hij legde bovendien de elektronische borden aan, die bij elke tafel de stand aangeven.

Ook Nico Groenendijk is al lang bezig met biljarten. “Het enige wat ik vroeger op school in Rotterdam heb geleerd is biljarten. Maar hier leer je pas echt biljarten. Want er is een groot verschil tussen cafébiljarten en de biljartsport.” Vier jaar geleden stopte hij met werken. Toen werd hij lid van Vriendenkring. 

Iz van Es is de voorzitter van de vereniging. “Ik ben in 2007 lid geworden, toen ik met de vut ging”, vertelt hij bescheiden. Heeft zich voorheen ingezet voor volleybalvereniging Spirit. 

Jan Lamme speelt hier sinds hij drie jaar geleden met pensioen ging. Hij is sinds kort bestuurslid. Lamme legt uit wat er kenmerkend is voor deze biljartvereniging. ”We heten Vriendenkring. Het sociale element is hier dus heel belangrijk. Wil je als recreant spelen, dan ben je hier aan het goede adres.” Maar spelers die dat willen kunnen doorgroeien en uitkomen in de competitie van de bond, legt Jan Lamme uit.

Meestal gaat het er bij de vereniging ontspannen aan toe. Maar dat is anders als er wedstrijden zijn. “Dan is het redelijk muisstil in de zaal en staat er een arbiter aan de tafel”, vertelt Nico Groenendijk.
Jongeren verwarren ‘ons’ biljarten weleens met snooker of pool. “Dit is biljarten zonder gaten”, legt Nico Groenendijk uit. Bij Vriendenkring is er de keuze uit libre, bandstoten en driebanden.

De vereniging heeft een website waarop alle informatie staat over de activiteiten. De site geeft ook live beeld van de zaal. Dan kunnen de leden thuis zien of er plaats is om te biljarten.
biljartenbarendrecht.nl

Advertenties uit de krant