Lodewijk van Meeuwen.
Lodewijk van Meeuwen. Foto:

Zes vragen over De Stationstuinen

Algemeen

BARENDRECHT - Aan de oostkant van NS-station Barendrecht wordt de komende jaren de wijk De Stationstuinen gebouwd. Het centrale deel ervan, goed voor 70 procent van het gebied, wordt ontwikkeld door Emborion Vastgoed. Directeur Lodewijk van Meeuwen vertelt graag over de plannen.

door Arco van der Lee

“We gaan hier de mooiste wijk van Nederland van maken. En eigenlijk zijn we al begonnen.” Van Meeuwen wijst op restaurant Café Clementine en op de padelbanen.

Lodewijk van Meeuwen is de schoonzoon van Thijs van den Heuvel, die tot voor kort eigenaar was van het gebied. Drie jaar geleden werd hij gevraagd om Emborion Vastgoed te gaan leiden. “Dit zou weleens iets kunnen worden”, was zijn eerste indruk toen hij van de plannen hoorde. Lodewijk van Meeuwen werkte als consultant voor grote bedrijven. “Ik hield me bezig met strategievraagstukken. Dat heeft heel veel parallellen met dit werk, want een gebiedsontwikkeling is ook zeer complex.”

Bij Emborion werkt men met een kleine organisatie. “We hebben een heel sterk lokaal netwerk. En we hebben een tomeloze ambitie om een mooie bijdrage te leveren aan de omgeving. Dat doen we uit pure overtuiging.” Vandaar dat er al is geïnvesteerd in Café Clementine en andere activiteiten. Het gaat erom dat er ‘een ziel wordt gecreëerd in de wijk’, legt Van Meeuwen uit. “Omdat wij geloven dat het bij de ontwikkeling van dit gebied niet alleen gaat om het stapelen van stenen.”

Voor Emborion Vastgoed is 2023 het jaar dat men naar buiten wil treden. In Café Clementine staat een maquette van de wijk. Later dit jaar komt er een ‘inspiratieplek’ met nog meer informatie. “Het moet gaan leven bij de bewoners en de bedrijven. We merken dat de nieuwsgierigheid en de behoefte enorm is. Mensen komen al langs om zich in te schrijven voor een huis. Maar dat is nog voorbarig.”

Wanneer begint de bouw van de wijk?

“De eerste fase start voor het eind van 2024. Recht tegenover het station worden dan circa 550 woningen en bedrijfsruimten gebouwd. Het wordt geen woonwijk, maar een wijk waarin wonen, werken en recreëren samen komen. De wijk heeft de omvang voor een eigen gezondheidscentrum en andere voorzieningen. Er komt geen winkelcentrum, maar bijvoorbeeld wel een supermarkt, scholen en kinderopvang.”

Komen er betaalbare woningen? 

“Er komt een diversiteit in woningen: 30 procent sociaal, 30 procent in het middensegment en 40 procent in de vrije sector. Dit is precies wat het Rijk wil.”

“Vroeger woonde de advocaat naast de bakker. Hun kinderen speelden met elkaar. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Maar wij willen investeren in ontmoeting. Diverse doelgroepen gaan hier naast elkaar leven. Daar geloven wij in.”

Zijn er ook woningen bij voor Barendrechters?

“De gemeente heeft ons als randvoorwaarde meegegeven, dat we Barendrechters maximaal voorrang moeten geven. Maar wel binnen de grenzen van de wet. Het zou geweldig zijn als de kinderen van Barendrechters hier kunnen wonen.
Voor Patrimonium, Wooncompas en Havensteder ontwikkelen wij hier circa 750 woningen. Die Die wijzen zij toe. Voor de overige koop- en huurwoningen kan iedereen zich inschrijven.”

Wordt de wijk een onderdeel van Barendrecht? 

“Ja, dat vind ik belangrijk en het heeft verschillende kanten. De gemeente kijkt ernaar hoe ze de loop en fietsverbindingen tussen de nieuwe wijk en het centrum kan verbeteren.
Je ziet nu al dat bijvoorbeeld tennisvereniging TVB gebruik maakt van de padelbanen. Mensen bezoeken hier de filmweek, Het Kruispunt houdt hier zijn klapstoelcabaret en mensen werken bij Café Clementine. Daar investeren we nu in, want alleen zo gaat het leven. Destijds zijn in Carnisselande die investeringen in de ziel van de wijk niet gedaan.”

Willen bedrijven die hier nu zijn gevestigd, wel verhuizen? 

“Op ons deel van De Stationstuinen hebben we enkele huurders. Voor hen gaan we bouwen op Nieuw-Reijerwaard. Ze slaan dan een mooie slag met een duurzamere en een beter bereikbare bedrijfslokatie. Voor wat betreft de andere stukken van het gebied, weet ik dat verschillende bedrijven zich aan het oriënteren zijn.”

Waarom noemen jullie het centrale deel Fruitpacking District?

“Het Meatpacking District in New York is een gemengd gebied dat de hipste wijk van de stad geworden is. De naam Fruitpacking District is een knipoog naar die wijk en naar het verleden. Dit was het grootste handelsterrein voor groente en fruit in West-Europa. Voedsel is de basis van ons leven. Dat komt in de wijk terug in de voorzieningen en in de openbare ruimte. Het wordt zo een gemengde wijk, waar de Barendrechter zich thuis voelt.”

Meer informatie

www.stationstuinenbarendrecht.nl

De naam van de wijk is een knipoog naar New York en naar het verleden van de buurt.

Advertenties uit de krant