Afbeelding
Ingezonden mededeling

Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is

Algemeen

Wat is de betekenis van het woord “pentesting”? Het is misschien een raadsel. Wat is “pentesting” in IT-beveiligingstermen? Wat is de definitie van dit woord? Heeft het iets te maken met golf of een ander spel? Deze vragen kunnen je verbazen, aangezien de meesten van ons met enige basiskennis op het gebied van informatiebeveiliging “pentesting” enigszins moeilijk te begrijpen vinden. In verschillende organisaties zijn er verschillende informatiebeveiligingsprofessionals die verschillende taken uitvoeren. Elke functie heeft zijn eigen beloningen en uitdagingen. Als je meer wilt weten over pentesting en hoe het uitgevoerd wordt, blijf dan lezen:

Pentesting wat is het?

Een pentesting is een poging om de beveiliging van een computersysteem of netwerk te doorbreken om te bepalen of het al dan niet veilig is. Het maakt deel uit van de bredere testprocedure voor beveiliging die bekend staat als ethisch hacken. Pentesting wordt door organisaties gebruikt om zwakke plekken in de beveiliging op te sporen en te bepalen hoe deze moeten worden aangepakt. Het kan ook pentesting worden genoemd, wat precies hetzelfde betekent. Hoewel pentesting en pentesting beide dezelfde activiteit beschrijven, is het verschil tussen de twee grotendeels semantisch.

Wat gaat een pentester uitvoeren?

De pentester moet de informatiebeveiliging en de bedrijfsdoelstellingen van het bedrijf begrijpen, evenals de gevaren en risico’s die daarmee gepaard gaan. Bovendien moet de pentester een fundamenteel begrip hebben van hoe de infrastructuur van het bedrijf kan worden beveiligd en de doelstellingen kunnen worden bereikt. 

De verantwoordelijkheden van de pentester kunnen worden onderverdeeld in drie soorten: 

- Informatiebeveiligingsauditing: De pentester test een netwerk of systeem op kwetsbaarheden met behulp van een reeks instrumenten en technieken. 

- Rapportage en advies: De pentester stelt aan het eind van het ethische hackingproject een rapport op met een samenvatting van een informatiebeveiligingsaudit.

Pentesting is belangrijk voor organisaties omdat het hen in staat stelt te ontdekken of hun netwerken kunnen worden gehackt en welke kwetsbaarheden er bestaan zonder echte schade te veroorzaken. je kunt pentesting zien als het inhuren van een professionele inbreker die bij je inbreekt om je te vertellen waar je jouw beveiliging moet versterken. Het proces omvat een aantal fasen, waaronder planning, verkenning, scannen, opsomming, exploitatie en post-exploitatie. Deze processen zijn cruciaal voor succesvolle ethische hacking initiatieven.

Omdat pentesting geen echte schade veroorzaakt, is het belangrijk voor organisaties om te ontdekken of hun netwerken gehackt kunnen worden. Het is ook belangrijk voor organisaties om te begrijpen of hun informatiebeveiliging en bedrijfsdoelstellingen in gevaar zijn. De pentester moet inzicht krijgen in de informatiebeveiligings- en bedrijfsdoelstellingen van de organisatie en in de risico’s en bedreigingen die daarmee samenhangen. Om de infrastructuur van de organisatie te beschermen en haar doelstellingen te bereiken, moet de pentester inzicht hebben in de beschikbare tools en diensten. Na het leren over pentesting, kun je nu overwegen of het de carrière voor je is. Lees meer over Surelock op de website en de diensten die aangeboden worden. 

Advertenties uit de krant