Afbeelding
Uit Etalage Magazine

Saskia Roelofsen paardencoach

Algemeen

Coaching volgen kan op vele verschillende manieren. Saskia Roelofsen gebruikt paarden om onder andere mensen beter bij hun emoties te aten komen. Een vorm van coaching waar je steeds meer over hoort. Maar hoe werkt dat precies? Tijd voor een bezoekje aan Saskia in Het Terphuis in Poortugaal.

Tekst: Astrid Potuijt - BAR Lokale media

Achter de oude boerderij in Poortugaal ligt een groot stuk grond waar negen paarden op rond struinen. Er is een inloopstal, zodat de paarden zelf kunnen besluiten of ze overdekt willen staan. Verschillende medewerkers zorgen voor de paarden. Het ziet er allemaal heel vredig en rustig uit. 

Meisjespassie
Saskia was al jarenlang coach, therapeut en trainer. ,,Ik kwam regelmatig bij Het Terphuis omdat mijn dochter hier vaak kwam”, vertelt Saskia. ,,Ik stond dan bij de paarden te kijken. Paarden waren mijn passie als jong meisje. Ik was zo’n paardenmeisje met een verzorgpaard en vond het heerlijk om in het bos te rijden. Ik droomde van een eigen paard. ‘Als ik later volwassen ben, dan koop ik een paard.’ Maar die droom vervloog naar de achtergrond. Zoals met vele meisjesdromen.” Tijdens één van haar bezoekjes aan de paarden raadde een medewerker van Het Terphuis haar aan om te gaan rijden. Ze zat niet lekker in haar vel en dat was aan haar te merken. Ze deed het, en kwam met zo’n grote smile terug, dat ze meteen wist dat ze hier iets mee moest doen. ,,Mijn meisjespassie kwam weer helemaal terug. ”

(Tekst gaat door onder foto)

Het Terphuis
Het Terphuis was op zoek naar iemand die met de paarden kon werken en Saskia dacht er niet lang over na. ,,Alle puzzelstukjes vielen in elkaar.” In 2018 startte ze met de opleiding. ,,Mijn grote voordeel was natuurlijk dat ik al coach was en dus al veel kennis had. Alleen het werken met paarden was nieuw. Tijdens de opleiding leerde ik het gedrag kennen van de paarden en de communicatie die paarden hebben. Paarden zijn vlucht- en kuddedieren. Ze zullen van nature niet snel aanvallen, ze zullen eerder alert zijn op gevaar. Als kuddedieren zijn ze afgestemd op de paarden onderling, maar ook op de persoon die er tussenin stapt.”

Paard is de spiegel
Paarden kan je heel divers inzetten. Zo zette Saskia de paarden bijvoorbeeld in om leidersschapskwaliteiten te verbeteren. ,,Paarden zijn ook altijd op zoek naar leiderschap. Tijdens de training is het paard de spiegel. Een paard oordeelt niet, maar reageert puur op het gedrag van de cursist. Als je bijvoorbeeld aan de teugels trekt om het paard te leiden, maar je maakt geen verbinding met het dier, wil het niet zomaar meewerken. Ook merkt het paard als je hem gaat leiden, maar het eigenlijk niet wilt. Dit zijn zomaar wat voorbeelden die je kan terugkoppelen naar de werkvloer. Je leert dan hoe je je kwaliteiten kunt inzetten en waar het aan schort.

Ook kunnen we op deze manier teamtrainingen of een teambuiling geven. Dan leer je met elkaar op een andere manier samenwerken. Wat is jouw positie binnen de groep? Wie is de leider en wie is volgzaam? Er zijn tal van mogelijkheden voor het bedrijfsleven.” Naast de zakelijke trainingen heeft Saskia ook meerdere cliënten die in een re-integratie traject zitten. ,,Mensen die lange tijd uit het werkproces zijn geweest ervaren vaak veel stress en komen maar moeilijk bij de emoties. Het grote voordeel van de paarden is dan dat de cliënten niet enkel maar hoeven te praten, beredeneren of te discussiëren. Ze leren ontspannen doordat het paard een hele rustige ademhaling heeft en warm aanvoelt. Alle zintuigen worden aangesproken, je bent buiten en in het hier en nu. Je komt daardoor meer op het niveau waar de emoties zijn.”

(Tekst gaat door onder foto)

Balans door nabootsen natuur
Paarden zijn grote dieren en sommigen vinden paarden ook best eng. ,,Daarom is de opleiding ook zo belangrijk”, zegt Saskia. ,,Het moet veilig zijn voor de mensen en voor de paarden. Onze paarden zijn in hun element en dat is natuurlijk het belangrijkste. Ze leven hier buiten en hebben vrijheid. Daardoor zijn ze in balans. We proberen de natuur na te bootsen, hoewel dat natuurlijk bijna niet te doen is. Hier hebben de paarden eten genoeg en hoeven ze er niet naar te zoeken en er zijn geen wilde dieren. Maar het komt in de buurt. Paarden die de hele dag op stal staan, zullen minder ontspannen zijn dan deze paarden.”

De paarden worden soms ook gebruikt in familieopstellingen en voor talentontwikkeling. ,,Ik adviseer vaak om een thema mee te nemen de bak in. Zo was er laatst een cliënt die veel spanning in haar buik had. Terwijl ze in de bak stond, kwam er een paard op haar toelopen die zijn snuit tegen haar buik aan drukte. Dat blijft bijzonder. Het paard voelde die spanning aan en bij de client werd de spanning tegelijkertijd iets minder. Daarna praten we natuurlijk ook over de onderwerpen die spelen. Het praten voelt vaak ook veiliger in de bak tussen de paarden in plaats van tegenover elkaar in een steriel kantoor.”

(Tekst gaat door onder foto)

Zelfreflectie
Saskia wordt zelf ook regelmatig door de paarden teruggefloten. Ze lacht als ze het verhaal vertelt. ,,Dan ben ik gehaast en druk in mijn hoofd, dender ik nog even door de bak heen om de laatste dingen te doen en dan wordt mijn weg opeens geblokkeerd door een paard. Hij gaat dan dwars voor me staan zodat ik niet verder kan lopen. Ik ben me dan meteen bewust van mijn gehaast. Bijzonder toch!”

Paarden kunnen vaak zelf kiezen of ze meedoen in een sessie en dan zie je dat ze zelf op bijzondere momenten een rol gaan spelen in de sessie. ,,Ik krijg vaak terug van cliënten dat de ervaring met een paard een blijvende impact heeft. Dat vind ik heel mooi. De ervaring die je met paarden opdoet, blijft bij je.”

Saskia Roelofsen
Kerkstraat 25 | Poortugaal
www.yms-horses.nl
info@youmakesense.nl
06 29 110 101

Advertenties uit de krant