Afbeelding
Ingezonden mededeling

Een kwart van alle verkeersongevallen gebeurt in Zuid-Holland

Algemeen

In 2021 werden in Nederland ruim 114.000 verkeersongevallen gemeld. Dat houdt in dat het aantal verkeersongelukken in driekwart van de Nederlandse gemeenten is toegenomen. In 2020 ging het nog om ruim 14.000 ongelukken op de weg. Een behoorlijke stijging dus. Enkele cijfers zijn in dit artikel op een rij gezet. In Zuid Holland vinden veruit de meeste verkeersongevallen plaats. 

Zuid-Holland koploper

In provincie Zuid Holland is de hoogste toename van het aantal verkeersongevallen. In totaal ging het om bijna 30.000 ongevallen, bijna een kwart van alle ongelukken in ons land. Het aantal ongevallen steeg hier in vergelijking met 2020 met 12,2 procent. We kunnen dit nog verder uitsplitsen op lokaal niveau. Van alle gemeenten met meer dan 50 geregistreerde verkeersongevallen had Geertruidenberg de grootste stijging. Deze Brabantse gemeente had in 2021 bijna 60 procent meer ongelukken dan het jaar ervoor. Daarna volgen gemeente Wageningen, Dongen, Bunnik, Utrecht en Oisterwijk. Woon je zelf in Barendrecht en wil je graag het laatste nieuws volgen online? Zoek dan eens naar 112 nieuws uit Barendrecht, zodat je eenvoudig alle laatste informatie van onder andere de hulpdiensten uit jouw stad kunt volgen.

Ernstige ongevallen

Naast het feit dat er in Zuid Holland het hoogste aantal verkeersongevallen plaatsvindt en er veel 112 meldingen zijn, blijkt ook dat in Zuid-Holland de meeste verkeersongelukken vaker ernstiger van aard zijn. Bij een kwart van de gevallen is hier bijvoorbeeld sprake van letselschade of zelfs ongelukken met een dodelijke afloop. In de provincies Groningen en Drenthe is de aard van het ongeval ook ernstiger in vergelijking met overige provincies (op Zuid Holland na). Naast een stijging, is er ook een daling van het aantal verkeersongevallen te melden in Beuningen. Hier was er sprake van meer dan 27 procent minder verkeersongevallen dan een jaar eerder. Het kan dus ook de andere kant op gaan, dat er dus minder verkeersongevallen plaatsvinden. Wat daar de eventuele reden van is, is (tot op heden) niet bekend.

Duurdere autoverzekeringen

Bij een toename van het aantal verkeersongevallen kan het zo zijn dat de prijzen van de gemiddelde verzekeringspremies hoger worden, om de gestegen kosten op die manier nog enigszins te dekken. Je kan dus zeggen dat woonplaats een rol speelt bij de hoogte van de premie van een autoverzekering. Verzekeraars nemen deze regionale verschillen, zoals het risico op verkeersongevallen, mee in de premieberekening. Mocht je ooit verhuizen, dan is het goed om opnieuw een autoverzekering af te sluiten, het kan lonend zijn om die opties te bekijken.

Advertenties uit de krant