Louise Scheurleer, Maya Gonlag en Cees Vos voor de Wereldwinkel.
Louise Scheurleer, Maya Gonlag en Cees Vos voor de Wereldwinkel.

De trouwe klanten van de Barendrechtse Wereldwinkel

Algemeen

BARENDRECHT – De Wereldwinkel bestaat vijftig jaar. In veel andere gemeenten is de Wereldwinkel verdwenen, maar de winkel op de Middenbaan is nog springlevend. Waarom komen mensen hier? We vroegen het aan drie klanten.

Door Arco van der Lee

In het kantoor van de Wereldwinkel doen de drie hun verhaal. Natuurlijk wordt daarbij een kop eerlijke koffie of thee geserveerd.

Maya Gonlag is al meer dan veertig jaar klant. Ze herinnert zich nog de tijd dat de Wereldwinkel met een bakfiets op het winkelcentrum stond. “We kochten hier de Novib kalender en we hadden een koffie-abonnement”, vertelt ze. “Het is een winkel die je een goed gevoel geeft. De mensen die het product gemaakt hebben, krijgen er een goede prijs voor. De mensen die in de winkel staan zijn enthousiast. Je loopt altijd met een blij gevoel de winkel uit.”
Ze komt hier zelf vooral voor hazelnootpasta, rooibosthee en cadeauartikelen.

Louise Scheurleer verhuisde 25 jaar geleden van Rotterdam naar Barendrecht. “Het viel me op dat mensen elkaar groetten op straat. En dat men in de winkel de tijd nam om een praatje te maken.” Bij de Wereldwinkel kwam ze op zoek naar cadeautjes. “Er zijn hier hele authentieke leuke dingen te vinden. Bijvoorbeeld spekstenen beeldjes. Echt heel mooi gemaakt.” Ze is blij dat ze door het kopen bijdraagt aan het welzijn van de mensen die het gemaakt hebben.

Cees Vos is klant sinds 2001. “Ik ben toen een dag korter gaan werken en kwam hier op vrijdag.” Hij heeft veel gereisd en daarbij ook armoede gezien. “Als je hier koopt, dan is dat een druppel op een gloeiende plaat. Maar het is toch mijn druppel.” In tegenstelling tot de twee dames koopt Cees Vos vooral koffie, rijst, wijn, pasta en andere levensmiddelen. “Ik haal eerst hier boodschappen. Daarna ga ik naar andere winkels.”
Cees Vos is er blij mee dat er in Barendrecht een Wereldwinkel is. “Winkelstraten zijn bijna allemaal hetzelfde. De Wereldwinkel geeft hier toch variatie.”

Wat is eigenlijk de laatste aankoop geweest van deze vaste klanten? “Twee hele mooie metalen bloemen voor in de tuin”, antwoordt Maya Gonlag. Cees Vos kocht de laatste keer koffie, thee en wijn. Louise Scheurleer schafte de laatste keer een vilten ijsvogeltje aan. “Heel erg mooi en leuk om cadeau te geven.”

Advertenties uit de krant