Afbeelding
Ingezonden mededeling

Slopen is uit, opknappen is in: vier voorbeelden van duurzame metamorfoses

Algemeen

De nieuwe trends in woonland zijn re- en upcyclen, knipogen naar het verleden, authenticiteit, landelijk-industriële uitstraling en vooral: duurzaamheid. Er wordt steeds meer gekeken naar de bruikbaarheid van een object, in plaats van direct voor de sloophamer te kiezen. Vier voorbeelden van duurzame metamorfoses, van details tot complete gevels. 

Gevel van een bedrijfspand: een lik verf doet wonderen

Het vernieuwen van een bedrijfspand trekt altijd de aandacht en dat is mede waarom u voor een nieuwe look kiest. Uitgaan van de basis is dan slimmer dan het inhuren van een compleet team ontwerpers en aannemers die misschien niet eens het effect bewerkstelligen dat u voor ogen had. Wat te denken van een nieuw logo boven de deur en een fris kleurtje voor de gevel? Dat gaat hoe dan ook voor de nodige aanloop zorgen. Als de gevel prima in orde is, waarom zou u dan kosten maken aan het verbouwen ervan? Uw gewenste kleur alsmede meer inspiratie vinden is een kwestie van even zoeken op de populaire sikkens muurverf.

Hout: een laag lak doet wonderen

Of het nu een bijzettafeltje, badkamerrek of complete boekenkast betreft: als deze uit echt hout is vervaardigd, onderhoudt u het meubel het beste met een laagje bescherming. Deze benadrukt op smaakvolle wijze de kwasten, nerven en andere natuurlijke onregelmatigheden. Over landelijk dan wel industrieel gesproken! Denk ook aan de balken in oude huizen, die zo veel sfeer geven. Dat doen ze helemaal als u ze zo nu en dan wat verzorging gunt. Neem de proef op de som: haal een meubel bij de kringloop, schuur het kaal en pak er een pot lak, beits of houtolie bij. Succes gegarandeerd!

Keukenkastjes knapt u op met een nieuw kleurtje

Het aangezicht van een keuken zit hem zelden in iets anders dan de kastdeurtjes. Weggooien is uitermate zonde als die het nog gewoon doen. Maak van de nood een deugd: zoek een zonnige dag uit, schroef de deurtjes eraf, leg ze op schragen in de tuin en voorzie ze van uw gedroomde kleur. Daarna is het een kwestie van terughangen en de conclusie trekken dat de keuken verbouwen, behalve on-duurzaam, überhaupt niet nodig is. 

Kozijnen opknappen

Zoek op hoe u houten kozijnen opknapt, u hoeft ze niet altijd te laten vervangen door kunststof exemplaren. Het liefst behoudt u de authenticiteit van een woning en de kozijnen zijn daarin bepalend. Met verf zorgt u voor de finishing touch, en spaart u de kosten van een specialist uit.

Advertenties uit de krant