Een deel van het Groot MeespeelOrkest Jeugd aan het werk tijdens het concert van het Festival CultuurLocaal 2023. (foto CultuurLocaal)
Een deel van het Groot MeespeelOrkest Jeugd aan het werk tijdens het concert van het Festival CultuurLocaal 2023. (foto CultuurLocaal)

Festival CultuurLocaal 2023 in De Baerne

Algemeen

BARENDRECHT - CultuurLocaal hield zaterdag 25 maart het jaarlijkse Festival CultuurLocaal in De Baerne. Dit jaar was het thema ‘Sprookjesbos’.

De dag begon met een interactieve voorstelling voor de kleintjes met veel liedjes, kijkplaatjes en verhalen uit het Sprookjesbos. Hans Cok begeleidde op de piano de zang en vertellingen van Annemarie Rijkée.

Daarna begon de dag voor de deelnemers aan de twee Grote MeespeelOrkesten, die voor deze dag waren samengesteld: het GMO Jeugd en het GMO Volwassenen. Alle leerlingen van CultuurLocaal konden zich hiervoor aanmelden. In de ochtend en de middag werd door de orkesten om de beurt gerepeteerd voor de grote finale: een dubbelconcert van beide orkesten.

Het GMO Jeugd speelde muziek uit het bekende sprookjes-pretpark, waaronder Fata Morgana, Carnaval Festival, Minuet (paddenstoeltjesmuziek), Joris en de Draak en Villa Volta. Dit orkest bestond uit ongeveer 35 kinderen en werd ondersteund door 9 docenten van CultuurLocaal. Het GMO Volwassenen bestond uit 13 volwassen leerlingen en 6 docenten van CultuurLocaal. Op het programma stond onder meer Dance Macabre van Saint Saens, tot voor kort te beluisteren in het Spookslot in de Efteling. Beide orkesten stonden onder de bezielende leiding van accordeondocente Marieke de Vries. Zij deed ook de presentatie.

De samenstelling van de orkesten, met leerlingen en docenten, is een belangrijk aspect. Monique Kruijdenberg, coördinator bij CultuurLocaal, zegt hierover: “De leerlingen hadden heel hard op hun partijen geoefend zodat ze goed voorbereid aan deze dag konden meedoen. Juist door de hulp en ondersteuning van onze docenten krijgen ze een enorme boost en spelen ze allemaal op hun best. Het is fijn om dit zo met elkaar neer te kunnen zetten. Zoiets als dit komt alleen maar tot stand als je samenwerkt.”

Het harde werken tijdens de repetities niet voor niets: de belangstelling voor het concert was zo groot, dat vele bezoekers moesten staan. Toch waren na het concert alleen maar blije, voldane gezichten en een dankbaar publiek te zien. Dat was mede te danken aan de vrijwilligers van de LoCom, die voor leerlingen, docenten en publiek zorgde voor de nodige versnaperingen.

www.cultuurlocaal.nl

Advertenties uit de krant