Herma Oosterhof.
Herma Oosterhof. Foto:

Herma Oosterhof en Buurtdemiddeling

Algemeen

BARENDRECHT - KijkopWelzijn interviewt een aantal organisaties die deelnemen aan de vrijwilligersmarkt op 3 juni van 12 tot 15  uur in hetgGemeentehuis. Deze week een interview met Herma Oosterhof van Buurtbemiddeling.

Herma legt uit wat Buurtbemiddeling inhoudt: “Buurtbemiddeling is een vrijwilligersorganisatie die mensen helpt om geschillen tussen buren op te lossen. Naast de Buurtbemiddeling is er ook een advieslijn waar mensen terecht kunnen. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast, ruzie of een erfafscheiding. Dit alles wordt door vrijwilligers gedaan.” 

Die vrijwilligers gaan als volgt te werk: “Ze gaan in gesprek met de bewoner die geklaagd heeft. Zo horen ze die kant van het verhaal. Daarna gaan ze op bezoek bij de andere bewoner. Ook hier gaan ze in gesprek. De bemiddelaars zijn onafhankelijk en onpartijdig. Ze gaan zonder oordeel in gesprek met beide buren. Vervolgens wordt er gekeken of beide buren openstaan voor een gezamenlijk gesprek. Als dat lukt, spreken de buren met elkaar en maken ze afspraken over hoe ze het probleem kunnen aanpakken. De bemiddelaar komt niet met oplossingen, maar zorgt ervoor dat het gesprek zo soepel mogelijk verloopt.”

Wat wordt er van deze bemiddelaars en adviseurs verwacht? 

“Je hoeft van tevoren nog geen kennis te hebben over buurtbemiddeling. Iedere vrijwilliger krijgt een training. Je hoeft dus ook geen ervaring te hebben op dit gebied. Wat wel belangrijk is, is dat iemand goed kan luisteren en bereid is om bepaalde aannames los te laten. Openstaan voor mensen en ideeën is ook belangrijk.” 

Naast bemiddeling is er ook een advieslijn. De mensen bellen daar eerst naar toe: “De adviseurs bieden allereerst een luisterend oor, soms kan dit al voldoende zijn voor de bewoner. Daarnaast geven ze tips over hoe de bewoners het beste bepaalde problemen kunnen aanpakken. Bijvoorbeeld: denk na over wanneer je met je buren in gesprek gaat. Wellicht werkt een rustig moment een stuk beter dan wanneer iemand heel boos is. Soms is Buurtbemiddeling een goede optie en bij vragen waar wij niet bij kunnen helpen geven we advies waar ze wel heen kunnen, bijvoorbeeld het juridisch loket of de gemeente.”

Hoe het is om vrijwilliger te zijn?

“Als vrijwilliger ben je heel flexibel. Je bepaalt zelf de tijden waarop je langs gaat bij de bewoners. Dit stem je af met je collega, want je gaat altijd in duo’s op pad. Leeftijd maakt geen verschil, iedereen is welkom. Adviseurs kunnen ook vanuit huis werken als ze dat willen. We kijken altijd naar wat iemand wel kan in plaats van wat niet.” 

Door middel van de Buurtbemiddeling en de Advieslijn wordt natuurlijk geprobeerd om ervoor te zorgen dat buren weer op een goede manier met elkaar om kunnen gaan. De kracht van beide komt volgens Herma door het volgende: “Buren helpen buren. De vrijwilligers zijn ook inwoners van Barendrecht en hebben zelf ook buren. Dit maakt het laagdrempelig voor mensen. Onze vrijwilligers helpen dus eigenlijk mensen vooruit, zodat zij in staat zijn zichzelf te helpen. Het idee is dat zij beiden tevreden zijn, een win win situatie, waardoor ze na de bemiddeling gewoon wel met elkaar in gesprek kunnen.”

Tijdens de vrijwilligersmarkt legt Herma graag verder uit wat je allemaal tegen kunt komen als bemiddelaar en adviseur. Maar ze vertelt natuurlijk ook hoe waardevol het is om vrijwilliger te zijn of te worden.

De vrijwilligersmarkt vindt plaats op 3 juni, van 12 tot 15 uur in het gemeentehuis van Barendrecht. Naast de Buurtbemiddeling, vindt u nog 19 andere organisaties die u kunnen informeren en inspireren. 

Advertenties uit de krant