Afbeelding

Leonie Hoogerheide en Stichting Hof van Eden

Algemeen

BARENDRECHT - KijkopWelzijn interviewt een aantal organisaties die deelnemen aan de vrijwilligersmarkt op 3 juni in het gemeentehuis. Deze week een interview met Leonie Hoogerheide, voorzitter van Stichting Hof van Eden.

Leonie vertelt hoe het ooit begonnen is: “Zeven jaar geleden kochten mijn man en ik een oud huis met een stukje grond aan de Carnisseweg. We zeiden tegen elkaar: als over tien jaar het huis van de buren te koop komt te staan, kopen we dat erbij. Dat moment kwam een stuk sneller. Twee jaar geleden was het al zover. Zo werd Stichting Hof van Eden in december 2020 geboren.”

Leonie en haar man hebben beide nog een baan en doen het werk met Hof van Eden daarnaast. De gedachte achter Hof van Eden is het idee van een oase binnen Barendrecht. “We zijn een open christelijke instelling en we beschikken over een mooie tuin. We zijn er voor alle Barendrechters die even een fijne en veilige plek nodig hebben. Juist ook voor vrijwilligers die willen ontdekken wat ze aankunnen en fijn vinden om te doen”

Stichting Hof van Eden werkt nauw samen met de Lelie Zorggroep. “Zij zijn gespecialiseerd in het werken met ouderen en de daarbij behorende problematiek zoals dementie en eenzaamheid. Samen met hen hebben we de dagbesteding Carnissehof voor ouderen. Hier komen ongeveer 8 à 9 ouderen per dag. We proberen iedereen in zijn kracht te zetten, zowel de ouderen als de vrijwilligers. In de toekomst hopen we ook meer voor jongeren te kunnen gaan betekenen

Wat die vrijwilligers bij hen kunnen doen? “Vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld aan de slag als gastvrouw, in de (moes)tuin, wandelen of fietsen met de duo-fiets, chauffeur of de dieren verzorgen. Dat kan 1-op-1 of in kleine groepjes. We sluiten graag aan bij wat mensen leuk vinden of goed kunnen. Ook koppelen we interesses van vrijwilligers en deelnemers. Denk aan klussen, plantjes verzorgen, iets lekkers bakken, winkelen, praten over reizen en foto’s uitwisselen”. 

Als je vrijwilliger wilt worden bij Stichting Hof van Eden kun je het volgende verwachten: “Iedereen kan zelf aangeven hoeveel. We hebben een proefperiode zodat vrijwilligers kunnen uitvinden wat zij leuk vinden om te doen. Zoals gezegd is er genoeg keuze in wat vrijwilligers kunnen doen. Ook krijgen vrijwilligers de ruimte om zelf dingen te bedenken en verantwoordelijkheid te nemen. We blijven met elkaar in gesprek. We zijn vijf dagen open en stemmen met de vrijwilligers af hoeveel tijd ze hebben. We denken niet in hokjes en betrekken iedereen erbij.”

Leonie geeft aan heel dankbaar te zijn voor een leuke groep vrijwilligers. “We uiten onze waardering op verschillende manieren zoals spontaan een bosjes bloemen en leuke uitjes. Maar ook vanuit de Lelie Zorggroep zijn er attenties rond de kerst en verjaardagen. De groep vrijwilligers is dan ook heel hecht geworden en staan altijd voor ons en voor elkaar klaar.”

Vrijwilligersmarkt

Tijdens de vrijwilligersmarkt is Leonie zelf aanwezig om al uw vragen te beantwoorden. Ook neemt zij die dag een aantal vrijwilligers mee. Die kunnen vanuit hun ervaring vertellen hoe het vrijwilligerswerk bij Stichting Hof van Eden is. 

De vrijwilligersmarkt vindt plaats op 3 juni van 12 tot 15 uur in het gemeentehuis van Barendrecht. 

Advertenties uit de krant