Lennart van der Linden en Johan Lengkeek.
Lennart van der Linden en Johan Lengkeek.

EVB: aanklacht kwam van CDA-raadsleden

Algemeen

BARENDRECHT – Vier gemeenteraadsleden van het CDA hebben in 2020 anoniem een klacht ingediend tegen Lennart van der Linden, destijds fractieleider van EVB. Dat stelt het bestuur van EVB.

In oktober 2020 was er een hooglopend conflict in de gemeenteraad. De toenmalige wethouder Reshma Roopram (PvdA) zou volgens EVB de coronaregels hebben overtreden. Iets wat zij altijd heeft ontkend.

Er kwam daarop bij burgemeester Jan van Belzen een klacht binnen over Lennart van der Linden. Hij werd ervan beschuldigt niet integer te handelen. Aan de vier melders werd door de burgemeester anonimiteit beloofd.

EVB stelt nu op haar website dat de identiteit van de melders bekend is. Het zijn de vier leden van de toenmalige CDA-fractie. Daarvan zijn Johan Lengkeek (fractievoorzitter) en Arno Schippers (burgerraadslid) nog steeds actief in de Barendrechtse politiek.

Rechtbank

Het bestuur van EVB heeft over de zaak beroep ingediend bij de rechtbank. Die heeft via de advocaat van EVB (mr. Dirk Vermaat, ook wethouder) stukken gestuurd naar het EVB-bestuur. Daarbij zat, wellicht onbedoeld, een brief waarin de namen van de anonieme klagers staan.

Volgens EVB hebben ze Johan Lengkeek en Arno Schippers om een reactie gevraagd, maar is er vanhen slechts een ontvangstbevestiging ontvangen.

“Het bestuur van EVB constateert dat er deze zittingsperiode van de gemeenteraad geen sprake meer kan zijn van een vruchtbare samenwerking tussen EVB en de CDA leden Lengkeek en Schippers. Daar moeten we het dan maar mee doen. EVB is voornemens het beroep bij de rechtbank in te trekken en de zaak daarmee te sluiten”, aldus het bestuur van EVB.

Reactie

CDA-fractievoorzitter Johan Lengkeek wil niet op de beschuldiging reageren, omdat over deze zaak met de burgemeester geheimhouding is afgesproken. “Als ik er wel iets over zeg, dan kan ik daarvoor vervolgd worden.” Wel merkt hij op dat er in het relaas van EVB onjuistheden zitten.
Lengkeek heeft de burgemeester ingelicht en wacht nu af wat deze gaat doen.

De zaak wordt ook beschreven in ‘Erop en erover’, het boek over tien jaar EVB dat is geschreven door Jan Dijkgraaf. Het verschijnt volgende week. Johan Lengkeek heeft de indruk dat EVB nu met de zaak naar buiten komt, om publiciteit te veroorzaken voor het boek.

Advertenties uit de krant