Hans Onderwater en burgemeester Govert Veldhuijzen hebben een exemplaar ontvangen uit handen van uitgever Willem Monteban (midden).
Hans Onderwater en burgemeester Govert Veldhuijzen hebben een exemplaar ontvangen uit handen van uitgever Willem Monteban (midden).

Boek over piloot Jochem Bakker gepresenteerd

Algemeen

BARENDRECHT – Een historisch Harvard trainingsvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht vloog vrijdagmiddag over Barendrecht. Aanleiding was de presentatie van het boek van Hans Onderwater over piloot Jochem Bakker.

De presentatie werd gehouden in de hal van het gemeentehuis. Het eerste exemplaar was voor burgemeester Govert Veldhuijzen. Hij heeft ook een voorwoord geschreven in het boek. Hij ontving het boek uit handen van uitgever Willem Monteban.

Andere ‘eerste’ exemplaren waren voor Commodore Johan van Deventer, hij is Commander Air Command van de Koninklijke Luchtmacht als vertegenwoordiger van 322 Squadron (de eenheid waar Jochem Bakker bij heeft gevlogen), de Australische ambassadeur James Buttigieg en tweede luitenant Tim van der Geeft. De laatste is een kleizoon van de auteur en heeft precies de leeftijd waarop Jochem Bakker om het leven kwam.

Hans Onderwater noemde het een eer dat de Koninklijke Luchtmacht een Harvard liet overvliegen. Commodore Van Deventer richtte zich tot de kinderen die bij de presentatie aanwezig waren. Hij vertelde dat Jochem Bakker op zijn zestiende ongewild in de oorlog terechtkwam als leerling stuurman op een vrachtschip. “Een jaar later was hij twee maal getorpedeerd. Maar hij gaf niet op, want hij wist dat er een land te verdedigen was.”

Bij de presentatie was ook Maaike Bakker aanwezig, de zus van de Jochem Bakker.

Na afloop van de presentatie heeft Hans Onderwater een groot aantal boeken gesigneerd. Zaterdagmiddag deed hij dat nog een keer bij The Readshop Barendrecht op de Middenbaan.

‘Jochem Bakker, een Barendrechtse oorlogsvlieger’ door Hans Onderwater MBE telt 112 pagina’s en is een uitgave van BAR Lokale Media. Het kost 12,50 euro en is te koop in de boekwinkel.

Advertenties uit de krant