Jan Dijkgraaf: ‘Er zullen heel veel mensen boos worden. Maar daar maak ik me geen zorgen over’.
Jan Dijkgraaf: ‘Er zullen heel veel mensen boos worden. Maar daar maak ik me geen zorgen over’.

Jan Dijkgraaf vertelt ‘alles’ over tien jaar Echt voor Barendrecht

Algemeen

BARENDRECHT – Op basis van gesprekken met Dirk Vermaat en Lennart van der Linden schreef Jan Dijkgraaf het boek ‘Erop en erover’, over tien jaar Echt voor Barendrecht. Het verschijnt zaterdag, op het verjaardagsfeest van de partij.

Jan Dijkgraaf woont in Friesland, maar komt graag voor een gesprek naar Barendrecht. “Mijn moeder kwam van de Voordijk, uit een arm gezin. Mijn opa was landarbeider. Ik ben een enkele keer in Barendrecht geweest voor het voetbal. En ik ken het dorp uit de verhalen van mijn moeder.”
Dijkgraaf schreef voor Panorama en het Rotterdams Nieuwsblad. Hij schreef onder meer biografieën over de familie Meiland. En dan nu een boek over een plaatselijke partij.

“Lennart van der Linden mailde mij vorig jaar rond Pinksteren. Ik heb hem echt moeten googelen. EVB kende ik wel als fenomeen. Al jaren in Barendrecht één van mijn zoekopdrachten op Google. Je wilt toch weten wat daar gebeurt.”
Jan Dijkgraaf maakte kennis met Dirk Vermaat en Lennart van der Linden. “Ik had één eis: jullie moeten alles vertellen en ik mag alles opschrijven. Als je een gelikt pr-verhaal wil, dan moet je mij niet hebben.”
Het is dan ook geen wetenschappelijk verantwoord geschiedenisboek geworden, maar de geschiedenis van EVB verteld door Lennart van der Linden en Dirk Vermaat. Daarnaast is het een handleiding voor andere lokale partijen die succes willen boeken.
Heeft Dijkgraaf zich laten gebruiken door het boek op deze manier te schrijven?
“Zeker niet. Dat zou zo zijn als de niet ook hun eigen ellende op tafel zouden gooien. En dat hebben ze wel gedaan. Er staan ook pijnlijke momenten in. Zo vond de fractie dat Lennart van der Linden zijn fractievoorzitterschap moest opzeggen in verband met zijn activiteiten voor Forum voor Democratie. Ik beschrijf hoe dat gegaan is en hoe Lennart dat ervaren heeft.”
“Ik ben niet op zoek naar de nuance. Maar dit is hoe het volgens deze twee EVB’ers is gebeurd. Dit is hun beleving. Er zullen heel veel mensen boos worden. Maar daar maak ik me geen zorgen over.”

‘Perfecte storm’

Dijkgraaf noemt de opkomst van de partij ‘een perfecte storm’. “Ze hebben tot nu toe alles goed gedaan. Er was hier nog geen lokale partij. Het was een ingeslapen bende in de plaatselijke politiek. En de oprichters hadden rollen in sportclubs, zodat ze daar heel makkelijk mensen konden vinden.” Bovendien werd EVB als een ‘middenpartij’ neergezet.
Zeker in de begintijd was er een grote rol voor Dirk Vermaat. “Vermaat is een straatvechter. Maar wel een hele intelligente”, oordeelt Dijkgraaf. “Hij trok in het begin aan alle touwtjes, ik denk dat hij de strateeg was. Ze zorgden ervoor dat de fractie bij elkaar bleef. En hun mediastrategie was perfect. Ze zijn echt een voorbeeld voor andere partijen in Nederland die dit ook willen doen.”
De uitsluiting van EVB door de zes andere partijen in 2018 was volgens Dijkgraaf ‘een cadeau’. “Dan kiest de bevolking altijd de kant van de ene.”
De wijkbezoeken zijn ook belangrijk. “Het is uniek dat ze daarvoor elke keer 25 mensen op de been krijgen. Veel plaatselijke partijen hebben niet eens 25 leden.”

Voor Dijkgraaf is dit boek, zijn 52e, meteen zijn laatste. Wegens RSI-klachten moet hij het rustiger aan gaan doen. “Het is mooi dat het boek over Barendrecht gaat. Want mijn moeder heeft me de liefde voor taal bijgebracht. Zo is de cirkel weer rond.”

Het boek ligt vanaf maandag 12 juni in de boekwinkel. ‘Erop en erover’ telt 256 pagina’s en kost 19,95 euro. Op vrijdag 16 juni vanaf 15 uur signeren Jan Dijkgraaf en Lennart van der Linden het boek bij The Readshop Barendrecht op de Middenbaan. 

Advertenties uit de krant