De mooiste boom van Barendrecht staat aan de Dorpsstraat.
De mooiste boom van Barendrecht staat aan de Dorpsstraat. Foto:

50 hectare aan bomen en meer wandelpaden in Barendrecht

Algemeen

BARENDRECHT – Barendrecht wordt de komende jaren groener, kondigt het college aan.

“Meer groen is belangrijk. Het zorgt voor het beter opvangen van water bij harde regenval, bevordert de biodiversiteit, biedt meer schaduw op warme dagen én het maakt de leefomgeving aantrekkelijker. Daarom maakt de gemeente de komende jaren op verschillende manieren Barendrecht nog groener. Onder andere door het aanleggen van minimaal 50 hectare aan bomen en het realiseren van meer fiets- en wandelpaden”, belooft het college.

Speerpunten

De komende jaren richt gemeente Barendrecht zich op twaalf speerpunten om Barendrecht te vergroenen. Eén van de belangrijkste speerpunten is het toevoegen van minimaal 50 hectare aan bomen.

“In Barendrecht is er ruimte voor meer bomen. Die ruimte gaan we ook gebruiken. Onder andere de Zuidpolder maken we nog groener. Maar ook binnen de bebouwde kom komen meer bomen. Hier zijn we al mee bezig. Zo zijn er pas geleden 100 bomen in het centrum van Barendrecht geplant.” Aldus wethouder Lennart van der Linden (Recreatie/ Ruimtelijke Ordening).

Samen vergroenen

Een ander belangrijk onderdeel binnen de speerpunten is het vergroenen mét inwoners. Wethouder Dirk Vermaat (Buitenruimte) geeft aan: “We hebben onze inwoners nodig om samen met ons deze gemeente groener te maken. Een groot deel van het groen in Barendrecht ligt in de tuinen. Ook in die tuinen willen we zoveel mogelijk groen zien. Tegels eruit, groen erin!”.

Daarnaast biedt de gemeente de optie voor inwoners om locaties aan te dragen voor bomen, planten, struiken of het weghalen van verharding. Via www.barendrecht.nl/bomenplanten kunnen inwoners via een kaart een locatie aangeven. Deze locaties worden beoordeeld en later dit jaar maakt de gemeente via de gemeentelijke website en haar kanalen de locaties bekend waar ze de wensen kan doorvoeren.

Bestuurlijk besluit

De plannen om Barendrecht te vergroenen worden in de commissie van 20 juni gepresenteerd. Daarna moet de gemeenteraad een officieel besluit nemen over de plannen. Na vaststelling gaat de gemeente aan de slag met een (uitgebreid) uitvoeringsprogramma. Hierin komen de projecten en beheermaatregelen om de speerpunten in het plan te realiseren.

Advertenties uit de krant