(Foto: Franz Bachinger via Pixabay)
(Foto: Franz Bachinger via Pixabay)

Praten met robots? Avond over kunstmatige intelligentie

Algemeen

BARENDRECHT - AI (kunstmatige intelligentie) is steeds meer in het nieuws.

Keer op keer lezen we in de krant over de nieuwe ongelooflijke prestaties van ChatGPT en andere AI-programma’s. Ondertussen zijn er ook zorgen. Die gaan van fraude met schoolopdrachten tot het gevaar van desinformatie en zelfs een overname van de mensheid door programma’s die slimmer zijn dan wijzelf.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor kinderen en jongeren? Hoe gaat hun leven er uitzien en wat zijn de kansen en risico’s? En, hoe zien deze programma’s eruit en hoe werken ze?

Op woensdag 13 september geeft journalist en schrijver Harry Hol een lezing in bibliotheek Het Kruispunt over wat AI nu precies is, hoe het werkt en over de mogelijke positieve en negatieve gevolgen van steeds meer AI in ons leven. Tijdens de lezing zijn er demonstraties van verschillende populaire AI-toepassingen. Het publiek kan hierbij zelf grappige en moeilijke vragen stellen aan ChatGPT en My AI.
My AI is een virtuele AI-vriend waarmee je kunt chatten in de onder jongeren populaire app Snapchat. Sommige jongeren zien My AI als een echt persoon, terwijl de antwoorden vaak dubieus zijn.

Na de lezing wordt samen besproken wat we moeten leren aan kinderen en jongeren om te overleven in een wereld vol AI. Hoe leren we ze er op een slimme manier mee te werken? Hoe kunnen we erover in gesprek, zodat ze leren reflecteren op de impact van (het gebruik van) AI?

Voor alle bezoekers is er een hand-out met informatie om thuis na te lezen.

Harry Hol
Harry Hol is journalist en schrijver. Hij is gespecialiseerd in games, digitale technologie en virtual reality. Over deze en andere onderwerpen schrijft hij al meer dan 25 jaar voor diverse kranten, tijdschriften en websites. Zijn eerste roman, de romantische komedie ‘Bagage’ verscheen in 2010 bij uitgeverij LJ Veen. Daarnaast geeft hij voor bureau Jeugd en Media lezingen over deze onderwerpen.

Bibliotheek Het Kruispunt
Woensdag 13 september
19.30 – 21.30
Toegang gratis, aanmelden verplicht. Aanmelden via www.debibliotheekaanzet.nl of aan de balie van de bibliotheek

Advertenties uit de krant