Afbeelding

Arco: klimaatburgemeester?

Algemeen

‘Wat, nóg een burgemeester?!’ Zo reageerde ik op een bericht dat twee weken geleden in de redactiemail zat. ‘Gemeente Barendrecht zoekt nog een Klimaatburgemeester voor de Nationale Klimaatweek’, was de titel.

Nou zijn we in Barendrecht al voorzien van twee burgemeesters. Dat lijkt me voldoende. We hebben de ‘echte ‘ burgemeester en de kinderburgemeester. Waarom dan nog een klimaatburgemeester?

Toen ik het bericht nog eens goed las, bleek dat het niet de gemeente Barendrecht is die een klimaatburgemeester zoekt. Het ministerie van Economische Zaken wil in Barendrecht en alle andere gemeenten zo’n figuur aanstellen. Belangstellenden kunnen zich in Den Haag melden.

Inmiddels is het ministerie erin geslaagd om 110 gemeenten te voorzien van een klimaatburgemeester. In Barendrecht is er nog geen eentje gevonden. En wat mij betreft mag dat ook zo blijven.

Natuurlijk hebben we in Barendrecht ook te maken met het veranderende klimaat. Wie zich in wil zetten voor een zuiniger gebruik van energie, korter douchen of andere milieuvriendelijke maatregelen, die heeft mijn zegen. En als je een leuke actie hebt, dan melden we dat graag in De Schakel.

Maar een burgemeester voor het klimaat in Barendrecht? Waar bemoeit dat ministerie zich mee? De burgemeester is bij uitstek een plaatselijke bestuurder. Hij wordt gecontroleerd door de democratisch gekozen gemeenteraad van ons mooie dorp. Maar nu gaat een ministerie z’n eigen burgemeestertje benoemen. Er is ongetwijfeld een communicatiebureau dat daar een mooie boterham mee verdient.

Hoe gaat dat verder? Komt het ministerie van Verkeer en Waterstaat met een verkeersburgemeester? Dit spoort ons aan om vaker de fiets of het OV te nemen. Dan kan Landbouw niet achterblijven met een bio-burgemeester. Die roept ons op de Middenbaan en Carnisse Veste op om toch vooral duurzaam geteelde Nederlandse groenten te kopen. Dan volgen de school-burgermeester (tegen het spijbelen), de bouw-burgemeester (voor meer woningbouw) en misschien ook wel de park-burgemeester (meer recreatieterreinen). Die laatste krijgt het dan natuurlijk meteen aan de stok met de bouw-burgemeester.

Laat het ministerie van Economische Zaken zich met het landelijke beleid bemoeien. Dan nemen wij in Barendrecht onze eigen milieumaatregelen. En wie dat niet snel genoeg vindt gaan, kan de gemeenteraad benaderen of zelf actie gaan voeren. Maar noem jezelf dan vooral geen burgemeester. 

Advertenties uit de krant