Afbeelding

Carnisse Veste wordt één geheel na komst supermarkt Lidl

Algemeen

BARENDRECHT - Met de komst van een derde supermarkt gaat er veel veranderen in winkelcentrum Carnisse Veste. Eigenaar PingProperties is klaar om aan de slag te gaan.

Het winkelcentrum in Carnisselande is sinds november 2020 eigendom van PingProperties. Dit op Schiphol gevestigde bedrijf is erin gespecialiseerd om bestaand vastgoed, zoals een winkelcentrum, weer een toekomst te geven.

“We wisten dat we in een uitdaging stapten”, vertelt investment manager Sander Rovers. Hij doet zijn verhaal in het projectkantoor van PingProperties. Het is gevestigd in de voormalige Bruna op de bovenverdieping van het winkelcentrum.

De uitdaging zit hem niet alleen in het verdwijnen van ketens als Bruna uit veel winkelcentra. “We zagen in Carnisse Veste ook dat boven en beneden twee verschillende werelden zijn. De roltrap was een barrière voor de klant.”

“Toen we het winkelcentrum kochten wisten we dat er werk aan de winkel was. We hebben onder meer geïnvesteerd in ledverlichting, verschillende installaties en puien vervangen en in de parkeergarage laadpalen geplaatst. We hebben echt veel gedaan.”

Maar er waren ook enkele tegenvallers voor de nieuwe eigenaar. Er waren lekkages en een klant werd getroffen door vallend stucwerk. “Daar zijn we natuurlijk erg van geschrokken”, zegt Rovers over dat laatste incident. Er zijn die zelfde dag nog veiligheidsmaatregelen genomen.
Het meest opvallende defect voor de bezoekers was de kapotte roltrap. Deze had volgens de wettelijke inspecties nog een paar jaar mee moeten gaan, maar bleek bij onderhoudswerkzaamheden al totaal versleten. Achteraf niet zo vreemd. Bij de bouw is er een binnen-roltrap geplaatst, terwijl Carnisse Veste geen overdekt winkelcentrum is. “In mei hebben we daarom per direct moeten besluiten om de roltrap niet te herstellen omdat de veiligheid in het geding kwam.” Door de lange levertijd van een nieuwe roltrap en in afwachting van de verbouwing is er daarom een tijdelijke trap geplaatst. De lift is inmiddels gerepareerd. Deze blijft ook in de nieuwe situatie bestaan.

Het winkelcentrum zal na de verbouwing beter gaan functioneren, door de komst van een extra trekker, legt Sander Rovers uit. “Door deze te vestigen op de bovenverdieping, ontstaat er een spin off-effect waar ook de kleinere huurders voordeel van hebben.” Die trekker wordt supermarkt Lidl. Zeven bestaande huurders verhuizen naar een andere plek in het winkelcentrum om ruimte te maken voor Lidl.

Een rolpad vormt voortaan de verbinding tussen de twee verdiepingen. “Het winkelcentrum wordt zo één geheel.” Lidl komt aan één uiteinde van de bovenverdieping. Action, een andere trekker, zit aan het anders uiteinde. Sander Rovers ziet nog een voordeel. “Er zijn hier nu twee full-service supermarkten gevestigd. Er is in de wijk zeker vraag naar een betaalbare budgetsupermarkt als aanvulling op wat er al is.”

De komst van Lidl en alles wat daarmee samenhangt, is besproken met de verschillende verenigingen van eigenaren van het complex. Die stemden er voor 96 procent mee in.

Nabije toekomst

Bij de gemeente Barendrecht is een vergunningsaanvraag ingediend voor de verbouwing van het winkelcentrum. Als de vergunning wordt verleend, wordt op de bovenverdieping ruimte gemaakt voor Lidl. De supermarkt komt op de plek waar nu nog Kruidvat zit tot en met Kruithof Optiek. Boven de parkeerplaats komt een uitbouw waarin de apparatuur van de supermarkt wordt geplaatst. De bevoorrading van de nieuwe supermarkt gebeurt via de bestaande inpandige laad- en losroute. Met een lift worden de spullen van Lidl naar de bovenverdieping getild.

Om ruimte te maken voor het rolpad, wordt op de begane grond het voetgangersgebied doorgetrokken, tot aan de plek waar de oude roltrap stond. De parkeerplaats wordt daarom opnieuw ingedeeld.

De verbouwing gaat ongeveer een jaar duren. Het winkelcentrum blijft in die periode gewoon functioneren. Sander Rovers hoopt wel dat de vergunning snel wordt afgegeven, want de procedure loopt al een jaar. “En we willen snel aan de slag.”

Advertenties uit de krant