De Gouden Leeuw en het alliantiewapen.
De Gouden Leeuw en het alliantiewapen. Foto:

Gevelsteen overleeft tweede boerderijbrand

Algemeen

BARENDRECHT – De gevelsteen van boerderij De Gouden Leeuw heeft voor de tweede maal een brand overleefd.

De boerderij staat op de hoek van de Pascalweg en de Kooiwalweg, op de grens van Rotterdam en Barendrecht. De boerderij, die al lang leeg stond, staat op Rotterdams grondgebied.

Op de gevelsteen staat het jaar 1678. Het wapen is een ‘alliantiewapen’, samengesteld uit de wapens van de families Everwijn en De Roovere. Samuel Everwijn en Cornelia de Roovere lieten hiermee zien dat ze de boerderij samen hadden gebouwd.

Everwijn en De Roovere waren rijke Dordtse families die hun geld investeerden in Barendrechtse grond en boerderijen. Daaronder ook De Gouden Leeuw, die tegenwoordig in Rotterdam ligt. Hun wapen is ook aan te treffen in boerderij Dorpzicht aan de Dorpsstraat.

In 1849 brandde de boerderij af. De gevelsteen werd tussen het puin teruggevonden. De boerderij werd herbouwd, waarbij de gevelsteen werd teruggeplaatst.

In de nacht van zaterdag op zondag is de boerderij grotendeels afgebrand. Van het dak is weinig over en het woonhuis is gedeeltelijk ingestort. Maar de gevelsteen zit nog steeds in de gevel. Ook het houten naambord van De Gouden Leeuw heeft de brand overleefd.

Zondagmiddag kwamen veel mensen kijken naar de trieste resten van de boerderij. Daaronder leden van de familie Zwaal, die tot een aantal jaren geleden eigenaar waren.

Zie ook de educatieve website van de Historische Vereniging Barendrecht

Advertenties uit de krant