Wilhelminastraat 22.
Wilhelminastraat 22. Foto:

Woning wordt handmatig rechtgezet. Wie helpt?

Algemeen

BARENDRECHT – Na tachtig jaar scheef gestaan te hebben, wordt de woning aan de Wilhelminastraat 22 op zaterdag 14 oktober rechtgezet. Er zijn nog wel wat mensen nodig om die dag de vijzels aan te draaien.

Marcel en Mariska van der Poel kochten het huis anderhalf jaar geleden. “Het is echt een hele mooie woning in een mooi stukje van Barendrecht”, zegt Marcel. Het huis is gebouwd in 1940 en is in 2004 op de gemeentelijke monumentenlijst gezet. Het huis heeft een bijzondere voor- en zijgevel en is karakteristiek voor het straatbeeld, zo werd geoordeeld. Na een aantal jaren werd voor het eerst gemeld dat het huis scheef staat. 

Bij de aankoop van het huis was duidelijk dat het huis rechtgezet zou moeten worden. Het verschil tussen de twee zijwanden van het huis is 16 centimeter. Dat is merkbaar, weet Marcel inmiddels na een jaar ‘proefwonen’ in het huis. “Je raakt soms je evenwicht kwijt, laatjes en deuren vallen open en pennen rollen van tafel.  

Sinds enkele weken werkt aannemer Omon aan het huis. Het wordt rechtgezet, er komt een betonnen vloer met vloerverwarming en het huis gaat van het gas af. Het werk moet in de zomer van 2024 klaar zijn. 

De aannemer heeft 52 jaar ervaring met het handmatig opvijzelen van huizen. Er wordt momenteel gewerkt aan het plaatsen van 55 vijzels. Ze komen buiten onder de muren en binnen onder een steunmuur en onder de schoorsteen. 

Op 14 oktober moeten de vijzels millimeter voor millimeter worden aangedraaid, op aanwijzing van de aannemer. Daarvoor zijn veertig mensen nodig. De klus begint om 7.45 uur. Om 14.30 uur moet het huis voor het eerst in tachtig jaar weer recht staan. Voor de catering wordt gezorgd. 

Er hebben zich al mensen aangemeld om te helpen. Daaronder ook inwoners van de Oranjewijk. Maar er zijn nog meer mensen nodig om de operatie mogelijk te maken. 

Het draaien aan de vijzels is niet op alle punten even zwaar, legt Marcel uit. Aan de ene kant van het huis hoeft maar weinig te gebeuren, aan de andere kant veel meer. Onder de schoorsteen staan alleen al vier vijzels. Daar zijn zes man voor nodig. 

Wie wil helpen op 14 oktober kan zich aanmelden bij Marcel (06-54992191) of Mariska (06-34499475).

Advertenties uit de krant