
Dalton Lyceum Barendrecht: ‘Samen leren plannen met de Plenda’
AlgemeenBARENDRECHT - De leerlingen in leerjaar 1 en 2 gebruiken op het Dalton Lyceum tegenwoordig een ‘Plenda’. Dit is een speciaal ontworpen agenda waarin leerlingen niet alleen het huiswerk opschrijven, maar waar er ook ruimte is gemaakt voor het ‘in stukjes hakken van het huiswerk’.
Mentor Tessa van Overveld legt uit waarom de school is overgestapt op het gebruiken van de Plenda in plaats van de gewone schoolagenda: “We verwachten veel van leerlingen, maar plannen is iets wat veel leerlingen nog echt moeten leren. Op de basisschool wordt al aandacht besteed aan verdelen van de lesstof over de week en krijgen leerlingen ook huiswerk, maar in het voortgezet onderwijs wordt het allemaal veel meer. We merken dat leerlingen hier best wat hulp bij kunnen gebruiken.”
Vorig jaar heeft een speciale werkgroep daarom een plan gemaakt om de leerlingen te helpen bij het plannen door gebruik te maken van de Plenda-methode. De Plenda is groter dan de gemiddelde schoolagenda en biedt veel ruimte voor het noteren van het huiswerk. Daarnaast heeft elke weekdag (en ook het weekend) nog extra ruimte om op te schrijven wanneer het huiswerk gemaakt wordt.
Amelie uit V2D legt uit: “In de bovenste rij zet ik wanneer iets echt af moet zijn, in de onderste rij schrijf ik op wanneer ik eraan ga werken”. Ze laat dan ook zien dat de repetitie Frans op donderdag wordt afgenomen en dat bij de maandag, dinsdag en woensdag daarvóór in haar Plenda elke keer een aantekening staat dat ze een onderdeel gaat leren. Wanneer een taak af is, wordt deze met een markeerstift afgevinkt. Volgens de leerlingen één van de fijnste dingen om te doen.
De docenten hebben wel even moeten wennen aan het gebruik van de Plenda. Niet alleen aan het woord, maar ook aan de uniforme manier van werken die nodig is om de leerlingen te leren de Plenda goed te gebruiken. Zo wordt nu elke les begonnen met 5 minuten tijd om het huiswerk op te schrijven en de leerling een eigen planning in te laten vullen in de Plenda. Volgens mentor Tessa zorgt dit ervoor dat er meer duidelijkheid is voor leerlingen. “Vaak werd het huiswerk opgegeven aan het einde van de les. Als dan de bel ging, had je niet meer de aandacht van de klas en misten leerlingen wat het huiswerk was”.
Naast het feit dat er meer tijd in de les wordt ingeruimd om te leren plannen, zorgen de mentoren in het reflectie-uur voor een checkmoment. Zij bespreken in dat uur de afgelopen en de komende week met de leerlingen. Het uur heeft dan ook al de bijnaam ‘Plenda-uur’ gekregen. In leerjaar 2 merken de docenten dat het echt werkt. “Zeker 80% van de leerlingen heeft het plannen onder de knie en hakt het huiswerk in behapbare stukjes. De 20% die het nog niet goed beheerst, krijgt gerichte coaching van de mentor op dit vlak”.
Dat een agenda handig is, zien alle leerlingen wel in, maar ze missen soms de foto’s en versieringen die andere agenda’s wel hebben. Waar Amelie hem heeft gepimpt, staat er bij Cas alleen zijn naam op. De binnenkant is bij beide leerlingen wel heel kleurrijk. Cas: “Als ik iets af heb, geef ik het met een markeerstift een kleur”. Amelie gebruikt naast kleur ook stickers om volbrachte taken aan te geven. En op de vraag of ze de Plenda volgend schooljaar eventueel zelf zullen aanschaffen, zegt Cas volmondig ja, terwijl Amelie liever een agenda gebruikt met veel foto’s erin.
Na anderhalf jaar ervaring opgedaan te hebben met de Plenda, merkt het brugklasteam wel dat het ook discipline vraagt van het docententeam om op uniforme manier het plannen te blijven aanleren. Maar de overtuiging is er dat de Daltonkernwaarden Zelfstandigheid, Efficiëntie en Verantwoordelijkheid zo goed aan bod komen in deze aanpak, dat het de moeite waard is om dit te doen. Want zoals mentor Tessa het ook toelicht aan de leerlingen: “Alles wat je opschrijft in je Plenda, hoef je niet in je hoofd te bewaren”. Dit geeft leerlingen veel meer rust en ruimte in hun hoofd en zorgt dus voor minder stress.
Wie meer wil weten over het gebruik van de Plenda op het Dalton Lyceum, kan de Open Dag op vrijdag 17 november bezoeken Tussen 15.30 en 20 uur is de school open en zijn er docenten en leerlingen aanwezig om alle belangstellenden kennis te laten maken met de school.