Leerlingen van nu zitten in de schoolbanken uit 1930.
Leerlingen van nu zitten in de schoolbanken uit 1930.

Leerlingen CBS Smitshoek krijgen les in lokaal uit 1930

Algemeen

BARENDRECHT – Leerlingen van CBS Smitshoek konden zich als klas inschrijven om les te krijgen in een lokaal uit 1930. Dit was een van de activiteiten, waarmee ze het 150-jarig bestaan van de school vierde.

Nadat directeur Hanneke Meulblok erachter was gekomen dat de school 150 jaar bestaat, heeft zij het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht bezocht. Hier kwam zij erachter dat het museum veel meer biedt dan alleen workshops. “Een medewerker vertelde dat ze ook twee historische lokalen hebben die ze uitlenen. Een uit 1910 en een uit 1930”, vertelt Hanneke.

Samen met leerkrachten Sandra Verboom, Yvonne Capelle en Ditte Hogeweg, heeft ze dit project aangepakt. Op de schoollocatie Brandsma-Akker werd een lokaal niet gebruikt. “Sandra heeft op donderdag 19 oktober het vervoer voor alle spullen geregeld. En op maandag 23 oktober heb ik collega’s opgeroepen om te helpen met sjouwen.” Diezelfde maandagmiddag stond alles erin. “Het is echt bijzonder, want het zijn spullen die erg oud zijn. Zo heb je de oude schoolbanken, wandborden en leesplanken”, vertelt Hanneke. De ezel en duif, die in 1930 als straf werden gebruikt waren ook te vinden in het lokaal.

De drie schoollocaties van CBS Smitshoek vieren twee weken lang het 150-jarig bestaan van hun school. De kinderen kunnen zich in deze tijd dan ook met hun klas inschrijven om het lokaal uit 1930 te bezoeken of les in te krijgen. “De leerkracht bereidt dan een les voor. Dit kan en mag van alles zijn, met kroontjespennen schrijven, de leerkracht geeft een les over het lokaal zelf, zwart-wit foto’s maken, enzovoort.”
Ook worden er workshops gegeven door het Nationaal Onderwijsmuseum. Zo krijgen de groepen 1 tot en met 6 de workshop ‘School van alle tijden’. Groep 1 tot en met 3 krijgt dit op school. Groepen 7 en 8 krijgen een workshop Jeugdjournaal 2.0, zij gaan dus opnames maken.

Er zijn al klassen die op maandagmiddag 30 oktober begonnen met les volgen in het lokaal. “De leerlingen waren allemaal erg enthousiast.” Ook is het een hele beleving voor de leerkrachten. “Ze vonden het allemaal een heel goed idee, krijgen er energie van en zijn ook erg enthousiast”, vertelt Hanneke. Het lokaal uit 1930 blijft tot 20 november.

Advertenties uit de krant