Op verzoek van de harmonie krijgt de grote zaal een tribune.
Op verzoek van de harmonie krijgt de grote zaal een tribune.

Na ingrijpende renovatie keert het licht terug in ‘t Trefpunt

Algemeen

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Aannemers kunnen zich inschrijven voor de renovatie van ’t Trefpunt. Wethouder Dirk Vermaat en enkele ambtenaren vertelden maandag aan de raadscommissie Algemene Zaken en Financiën de stand van zaken bij de renovatie van het oude schoolpand.

’t Trefpunt is in 1955 gebouwd als Groen van Prinstererschool. Omdat het een mooi voorbeeld is van wederopbouwarchitectuur, wordt het niet gesloopt maar gerenoveerd. Daarop is aangedrongen door EVB, de buurt en de erfgoedcommissie.

Aanbesteding

Deze week is de aanbesteding voor de renovatie op Tendernet gezet. De gemeente heeft bovendien plaatselijke aannemers ingelicht over het project. Inschrijven kan tot en met 29 januari.
De definitieve gunning wordt verwacht op 29 februari. Het werk gaat een jaar duren. Wethouder Vermaat verwacht de opening aan het einde van het eerste kwartaal van 2025.

Huurders

Harmonievereniging Barendrecht wordt de belangrijkste huurder. Andere huurders zijn kerkelijke gemeente De Wijngaard, het Repaircafé Barendrecht, kinderopvang BSO Partou en verschillende huurders van de zalen.

Enkele huurders keren niet meer terug. Vluchtelingenwerk is verhuisd naar het gemeentehuis. De huiskamer voor Oekraïners wordt volgende week verplaatst naar de Kruidentuin. De logopediste moet op zoek naar een eigen ruimte elders.

Ontwerp

Bij het ontwerp is geprobeerd de openheid terug te brengen die ooit zo kenmerkend was voor het gebouw, legde de gemeentelijke architect Ed Zijlstra uit. Veel openheid ging verloren bij de verbouwing van 1994. Zijlstra omschreef die als ‘een bergingsoperatie’. Op allerlei plekken waren bergruimten gemaakt.

De kenmerkende trap van architect Knevel wordt hersteld. De traplift (‘lomp en onhandig in gebruik’) verdwijnt en maakt plaats voor een echte lift.
Er komt een algemene ontmoetingsruimte, waar alle gebruikers elkaar tegenkomen. De verschillende lokalen krijgen weer ramen die uitkijken op de hal.
De grote zaal, de vroegere aula van de school, wordt in overleg met de harmonie ingericht. Het bouwvallige podium maakt plaats voor een tribune. Op verschillende plaatsen worden oude foto’s opgehangen van de school en de harmonie.

Bij de indeling van het gebouw wordt rekening gehouden met het geluid van de harmonie. “Als de harmonie oefende dan vielen de schaakstukken om, werd ons verteld. Maar dat bleek mee te vallen”, vertelt architect Zijlstra. Niettemin krijgt de schaakvereniging een ruimte op ruime afstand van de harmonie. 

De versleten tegelvloer wordt vervangen door vloerbedekking. Die wordt bedrukt met het patroon van de oude tegelvloer.

Duurzaam

Veel aandacht is besteed aan het duurzamer maken van het gebouw. Dat blijkt lastiger dan verwacht. Het isoleren van de vloer lukt niet, omdat er geen kruipkelder is. De gevels hebben een dunnere spouwmuur dan gedacht, waardoor ze minder goed kunnen worden geïsoleerd. Daar staat tegenover dat op het dak 160 zonnepanelen komen. Binnen wordt isolatie aangebracht tegen de plafonds. Op het dak komt ook een warmtepomp.

Er is lang gesproken over het behoud van de stalen raamkozijnen. Het staal laat kou door. Bovendien is hierin geen dubbel glas te monteren.
Gekozen is voor kunststof kozijnen die er op het oog gelijk uitzien. Dat is eerder met succes toegepast in het oude giraffenverblijf van Diergaarde Blijdorp.

Buitenruimte

Het terrein rond de school wordt opnieuw ingericht. Dat gebeurt als het werk aan ‘t Trefpunt is voltooid. De speelplaats blijft gehandhaafd, verzekert wethouder Vermaat. Deze is niet alleen van belang voor de buurt, maar ook voor de BSO die in ‘t Trefpunt wordt gevestigd.

De bijzondere trap in de hal wordt hersteld

Advertenties uit de krant