Afbeelding

Muziekles voor statushouders

Algemeen

BARENDRECHT - CultuurLocaal gaat in samenwerking met VluchtelingenWerk Barendrecht muziekles geven aan statushouders in Barendrecht. De subsidie aanvraag voor dit project is onlangs goedgekeurd.

In het projectplan ‘Muziek Verbindt!’ stellen de organiserende instellingen dat muziek een goede manier is om mensen in contact te brengen met elkaar en met anderen in de Barendrechtse samenleving. Ook kan muziek een helende werking hebben voor statushouders, van wie velen gevlucht zijn en traumatische ervaringen hebben gehad. Bovendien kan de muziek een communicatiemiddel zijn tussen verschillende culturen, waardoor het onderling begrip wordt vergroot.

Het plan houdt in dat er korte muziekcursussen worden aangeboden voor kinderen en volwassenen. De cursussen duren tien weken, met als afsluiting een of meer uitvoeringen. Volwassenen krijgen individueel les, kinderen in duo’s. De lessen worden gegeven door de docenten van CultuurLocaal, waardoor een professioneel niveau gewaarborgd is.

Na de eerste reeks van tien lessen zal de mogelijkheid worden geboden om door te gaan met nog eens tien lessen, waarna de leerlingen zouden kunnen meedoen met een ensemble bij CultuurLocaal. Daarmee wordt de integratie en sociale cohesie verder bevorderd.

Monique Kruijdenberg, coördinator bij CultuurLocaal en initiatiefnemer van het plan, vertelt hoe dit idee tot stand kwam: “Bij onze jaarlijkse ZomerMuziekCarrousel waren 13 statushouders aanwezig die met veel enthousiasme hebben deelgenomen. Het was de eerste keer dat deze kinderen een instrument in hun handen hadden en ouders gaven aan hun kind sinds lange tijd niet zo blij te hebben gezien. Deze ervaring inspireerde ons meer te doen voor deze groep.”

Naast CultuurLocaal en VluchtelingenWerk zal ook Bibliotheek Aanzet bij het project betrokken worden, om de slotuitvoering in de bibliotheek te kunnen houden.

Binnenkort starten de voorbereidingen. De eerste lessen aan statushouders zullen waarschijnlijk in april plaatsvinden.
Voor inlichtingen kan men contact opnemen met miranda@cultuurlocaal.nl.

Advertenties uit de krant