Gerard Verveer, Marja Onderdelinden en Frank Ydema samen met Kiki en Finn.
Gerard Verveer, Marja Onderdelinden en Frank Ydema samen met Kiki en Finn. Foto:

Atletiekvereniging Energie viert zestigjarig jubileum

Algemeen

BARENDRECHT – Voor atletiekvereniging Energie staat het jaar 2024 in het teken van het 60-jarig jubileum. Oudste sportende lid Marja Onderdelinden (80) en Gerard Verveer (63), lid vanaf zijn vijftiende jaar, hebben beiden als geen ander gezien hoe C.A.V. Energie is veranderd door de jaren heen. Kiki (10) en Finn (7) behoren tot de groep jongste leden van de vereniging. 

Veranderingen 

Sinds de oprichting in 1964 is er veel veranderd. In de eerste jaren was er bijvoorbeeld nog geen atletiekbaan en werd er getraind op een uithoek van sportpark Ziedewij. In 1976 kreeg de vereniging hun eigen clubhuis en sintelbaan “Zo’n baan bestond uit gravel. Hartstikke onhandig als het geregend had, dan lagen er overal modderplassen,” vertelt Gerard Verveer. In 1994 werd deze baan dan ook vervangen door een zes-laans kunststofbaan. 

Jong en oud 

Energie is een vereniging voor alle leeftijden en alle vormen van atletiek. Finn was pas zes jaar oud en Kiki zeven toen zij op atletiek gingen. Ondanks hun jonge leeftijd hebben ze al een aantal prijzen gewonnen en vinden ze het leuk om aan wedstrijden mee te doen. “Het is spannend, maar ook heel erg leuk,” vertelt Finn. “Het is gezellig, vooral omdat ik ook vriendschappen maak bij andere clubs,” vertelt Kiki. Door regionale wedstrijden komen de leden van de diverse verenigingen in deze regio elkaar meerdere keren per jaar tegen. 

Finns favoriete onderdelen zijn de 40-meter sprint en balwerpen. Kiki’s favoriete onderdeel is de 60-meter sprint, maar ook crossen vindt zij erg leuk. 

Gerard Verveer is op vele fronten actief binnen de vereniging, onder andere met trainingslopen organiseren richting de Rotterdam Marathon. Iets waar veel deelnemers uit de wijde omgeving graag gebruik van maken. Zelf neemt hij ook nog deel aan diverse wedstrijden, waaronder marathons. Marja Onderdelinden heeft tot haar 76e triatlon gedaan en loopt nu twee keer in de week 10 kilometer met haar trainingsgroep. 

Hoogtepunten 

De vereniging heeft veel hoogtepunten om naar terug te kijken. Zo is er in het verleden een koppelloop (je loopt hierbij in tweetallen) van 100 kilometer gehouden. “Leden van het eerste uur denken soms nog met verlangen terug naar de befaamde drop-out run,” vertelt Frank Ydema. Hij is lid van de commissie zestig jaar Energie. Iets dat Marja nooit zal vergeten was de cross van 21 kilometer door Barendrecht in 1988. “We moesten overal dwars doorheen. Daar (wijzend naar de sloot naast de atletiekbaan) gingen we de sloot in en zwaar dat het was. Maar ik heb wel gewonnen.” 

Een hoogtepunt van nog niet zo lang geleden zijn de seniorenmannen- en vrouwen die in 2022 gepromoveerd zijn naar de eerste divisie. Dit is de op een na hoogste klasse van alle atletiekcompetities in Nederland. De promotie vond plaats tijdens een promotiewedstrijd bij C.A.V. Energie zelf op sportpark De Bongerd 

Feestelijk jaar 

Er worden verschillende activiteiten gehouden om het jubileum te vieren. Zo is er op zaterdag 29 juni een jubileumfestival, waarbij overdag diverse sportactiviteiten worden gehouden. In de avond wordt er muziek gedraaid. Ook is er in maart nog een kinderbingo en pub quiz voor de leden. 

Op 2 november organiseren we overdag een speciale feestelijke wedstrijd voor alle leden van de club, waarbij er in de middag en avond ook een reünie gaat plaatsvinden. Oud-leden kunnen dan mooie herinneringen ophalen door oude bekende te spreken en door de aanwezigheid van shirtjes, bekers, vaantjes en foto’s van 60 jaar C.A.V. Energie. De vereniging roept oud-leden om langs te komen. Op de website van C.A.V Energie komt er een mogelijkheid voor het aanmelden voor de reünie. Ook kan er een e-mail gestuurd worden naar frank.ydema@cavenergie.nl 

www.cavenergie.nl

Advertenties uit de krant