Een impressie van het toekomstige Parq Waal.
Een impressie van het toekomstige Parq Waal.

Fabriek aan Noldijk maakt plaats voor villa’s en parkachtig gebied langs de Waal

Algemeen

BARENDRECHT – Het aanzien van de Noldijk verandert ingrijpend door de uitvoering van het project Parq Waal. De verlaten fabriek van GTI maakt plaats voor villa’s en een parkachtig openbaar gebied langs de rivier.

door Arco van der Lee

“Vanaf 2000 zijn we hiermee bezig”, vertelt ontwikkelaar Gijs van Pelt van de Van Pelt Groep uit Dordrecht. “De fabriek heeft lang leeggestaan. In overleg met de gemeente Barendrecht hebben we plannen gemaakt, die zijn voorgelegd aan de Provincie.”

Uiteindelijk stemde de Provincie erin toe dat de fabriek werd gesloopt. Op het terrein van 25.000 vierkante meter mogen 16 villa’s worden gebouwd. 

Wandelpad

Een openbaar gebied met een wandelpad maakt deel uit van het plan. Het pad loopt voor een deel langs de oever van de Waal. Daarmee gaat een ambitie van de gemeente Barendrecht in vervulling om de oever meer toegankelijk te maken. 

“Parq Waal wordt voor de helft openbaar gebied”, legt Gijs van Pelt uit. “Er is hier nu 100 meter openbaar pad langs de Waal. Dat breiden we uit tot 400 meter.”

Wie in de toekomst vanaf de Ziedewijdsedijk naar de Noldijk rijdt, heeft direct uitzicht op de Waal. Een tweekapper die nu nog het zicht wegneemt, wordt door ons voor de helft gesloopt.

Voor de 16 bouwkavels was veel belangstelling, zodat de inmiddels allemaal zijn verkocht. De kopers zijn nu bezig met het maken van eigen bouwplannen. Van Pelt: “Ze kunnen er allemaal hun eigen paradijsje van maken.” Het stedenbouwkundig plan is gemaakt door bureau Wissing, dat ook als ‘supervisor’ optreedt voor de bouwplannen van de toekomstige bewoners. 

Omwonenden

Met de omwonenden is intensief contact geweest. Er wordt vanuit de Waal een nieuwe watergang aangelegd. Daardoor komt een aantal bestaande woningen langs de Noldijk direct aan het water te liggen.
Er was bij de buren vrees voor overlast door het bouwverkeer. Daarom is de maximum snelheid op de Noldijk tijdelijk verlaagd tot 30 kilometer per uur, vertelt de ontwikkelaar. “We proberen de overlast tot een minimum te beperken. En er komt iets moois voor terug.”

Gijs van Pelt wijst op de overkant, waar Heerjansdam ligt. “Voor de mensen daar is de verandering misschien wel het grootst. Ze hebben altijd tegen een oude fabriek aangekeken.” Van Pelt heeft het gebied zelf vaak bekeken vanaf de andere oever. “Ik zwem graag in de Waal. Bij mij in Dordrecht kan dat niet.” Hij roemt het schone water van de rivier. “De mensen die hier gaan wonen, kunnen zo in het water springen en gaan zwemmen. Dat kan verder nergens in de regio.”

Voor Gijs van Pelt en zijn collega’s komt het eind in zicht van een lang traject. “Wij zoeken kansen op plekken waar de meeste ontwikkelaars niet aan de slag willen. Het gaat ons om het resultaat. In die 20 jaar is het soms zwaar geweest, maar uiteindelijk heb je dan wel iets moois.”

Reactie wethouder

“De komst van Parq Waal is een flinke kwaliteitsverbetering. Van vervallen industrie naar fraai wonen en openbaar natuur- en wandelgebied”, reageert wethouder Lennart van der Linden.
“Hier wonen is niet voor iedereen weggelegd. Ik ben blij dat het overgrote deel van de kopers uit Barendrecht komt. Zij laten ook weer een woning achter. Doorstroom op de lokale woningmarkt dus!”

Deze winter werd de oude fabriek aan de Noldijk gesloopt. (foto: Huibert van Driel)

Advertenties uit de krant