Afbeelding
foto

Hoofdgebouw De Kleine Duiker afgebrand (met video)

Algemeen

BARENDRECHT – Het hoofdgebouw van boerderij De Kleine Duiker is zaterdagmiddag 13 april afgebrand.

De brand ontstond aan het begin van de middag. Volgens verschillend getuigen zou de brand begonnen zijn in een meterkast. De koeien uit een naburige stal zijn direct naar een stal verderop gebracht.


In het hoofdgebouw bevonden zich de horeca, een collectie oud gereedschap, een werkplaats en een kantoor. De horeca was recent vernieuwd, en was een steeds belangrijkere bron van inkomsten. In het gebouw was ook De Groene Duiker gevestigd, het nieuwe onderdeel van de boerderij dat beschutte werkplekken biedt. Het dak was kort geleden voorzien van zonnepanelen.

De brandweer kon overslag naar omliggende dierenverblijven wordt voorkomen. “Alle dieren zijn in veiligheid. De rook trekt richting woonwijk ter Leede”, meldde de Veiligheidsregio.

Twee personeelsleden zijn nagekeken door ambulancepersoneel. Om 15 uur was de brand onder controle en startte het nablussen. 

Hulpdiensten

Brandweer, politie en toezichthouders van de gemeente werden ingezet. Ook burgemeester Ronald Schneider was ter plaatse.

De politie sloot de omgeving af. Ook de 3e Barendrechtseweg werd vanaf de Middeldijk afgesloten. 

Reacties

Vrijwilliger Dirk van der Heiden bekeek de brand vanaf het fietspad langs de rondweg. Hij zag de werkplaats waar hij veel heeft gewerkt in vlammen opgaan. Hij kon bevestigen dat in het hoofdgebouw geen dieren aanwezig waren. “Maar er staan wel gasflessen.”

Denise, die werkt op De Kleine Duiker werd door de politie bij de afzetting tegengehouden. Ze stond te trillen op haar benen. “Ik maak me zorgen om de paarden en om mijn collega’s”, zei ze.

Echt voor Barendrecht reageerde geschrokken. “Met grote schrik hebben we vernomen dat kinderboerderij De Kleine Duiker, een geliefde plek voor jong en oud, vanmiddag is getroffen door een grote brand. Onze steun gaat uit naar iedereen die betrokken is bij deze noodlottige gebeurtenis!”

Marianne Tijssen – Humme (D66): “Wat vreselijk. De Kleine Duiker is voor Barendrecht een boegbeeld.”

Cees Schaap (VVD): “Vreselijk voor al die mensen die de drijvende krachten zijn en voor de gebruikers en bezoekers. De VVD leeft met hen mee. Belangrijkste is dat er geen slachtoffers onder mens en dier.”

“Wat is dit verschrikkelijk voor alle medewerkers en gebruikers, voor heel Barendrecht dus”, is de reactie van het plaatselijke CDA.

“Stichting Present Barendrecht leeft mee met alle vrijwilligers die van De kleine duiker zo’n mooie en fijne plek maakten en nu getroffen zijn door de brand die vanmiddag woedde. We hopen dat De Kleine Duiker weer die waardevolle plek voor Barendrecht zal worden”, reageert Stichting Present.

Zonnepanelen

In de wijk ten noorden van De Kleine Duiker zijn door de brand scherven van de zonnepanelen terechtgekomen. “Gebruik altijd handschoenen om deze deeltjes op te rapen”, adviseert RijnmondVeilig (Veiligheidsregio).

De gemeente besloot zaterdagmiddag om met veegwagens de openbare weg te vegen.

Steun

Mensen die De Kleine Duiker willen steunen kunnen terecht op hun website voor meer informatie

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties uit de krant