Voedselbank Barendrecht kan de kleuterlokalen aan de Kruidentuin gebruiken.
Voedselbank Barendrecht kan de kleuterlokalen aan de Kruidentuin gebruiken.

Voedselbank twijfelt over verhuizing naar groter pand

Algemeen

BARENDRECHT – Na een jarenlange zoektocht heeft de gemeente een nieuwe plek gevonden voor de voedselbank: een deel van de voormalige school aan de Kruidentuin. Voedselbank Barendrecht gaat er in ruimte op vooruit, maar intern is er verdeeldheid over het accepteren van dit aanbod. Dat bleek maandag tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis.

De voedselbank is nu gehuisvest aan de Bachlaan. Van dat pand verloopt de vergunning in 2025. Bovendien dreigt er sluiting door de Voedsel- en Warenautoriteit, omdat het niet meer geschikt is voor de opslag van voedsel.

Er is door de voedselbank en de gemeente jaren naar een andere plek gezocht. Deze denkt wethouder Margo Stolk nu gevonden te hebben. In het voormalige schoolpand aan de Kruidentuin zijn de kleuterklassen beschikbaar voor de voedselbank. Deze krijgt zo tachtig procent meer ruimte. Cees Schaap (VVD, oud-wethouder) bevestigde dat het moeilijk is geweest om een nieuwe plek te vinden voor de voedselbank.

Reactie voedselbank

Bij de Voedselbank Barendrecht zijn er gemengde gevoelens over de oplossing die nu wordt voorgesteld. Dat bleek maandag uit de reactie van Jaap Bac, een van de twee voorzitters van de voedselbank. “Deze locatie is prima en biedt grote mogelijkheden voor verbinding met andere maatschappelijke organisaties”, was zijn eerste reactie. Maar daarna volgden bedenkingen.

“Onze onderbouwde wensen zijn door de gemeente meestal afgewezen. We zijn hierover teleurgesteld”, vervolgde Bac. De voedselbank wil een extra lokaal, bestemd voor vergaderingen. Dit wordt echter toegewezen aan de Overburen. De ruimte zou bovendien te klein zijn. Van de tachtig procent meer ruimte blijft weinig over, omdat de ruimten onhandig zijn ingedeeld.

De voedselbank wil dat er aan de achterkant van het gebouw twee containers geplaatst mogen worden. Ook wil men daar parkeerruimte voor tien tot twintig auto’s. Aan de zijkant moet ruimte komen waar de bus van de voedselbank kan lossen.

Volgens Bac is het huidige voorstel ‘voor een belangrijk deel van het bestuur niet acceptabel’. Deze week wordt er over vergaderd door het bestuur.

In toekomst wil de voedselbank een winkelconcept invoeren. Maar dat kan pas als de verhuizing achter de rug is.

Gevraagd naar een alternatief plan moest voorzitter Bac het antwoord schuldig blijven. “We weten het niet. We zijn al jaren op zoek en zijn blij met het initiatief van de wethouder.”

Toekomst

De lokalen aan de Kruidentuin zijn voor vijf jaar beschikbaar. Eventueel kan die termijn daarna met een jaar worden verlengd. Daarna worden hier woningen gebouwd. Alle partijen maken zich nu al zorgen over de toekomst. “Over een paar jaar zitten we met het zelfde probleem. Want er is geen andere ruimte te vinden”, zei Cees Schaap (VVD).

Wat nu?

Het besluit over de verhuizing van de voedselbank valt tijdens de raadsvergadering van 4 juni. De partijen van de oppositie stemmen in met het plan. Arie Kooijman (GL) droeg een alternatief aan voor het parkeerprobleem. De vrijwilligers zouden een vergunning kunnen krijgen om overdag te parkeren in de blauwe zone nabij de Kruidentuin. Daar zijn overdag veel parkeerplaatsen vrij. Voor fietsen en e-bikes zou er een deugdelijke stalling moeten komen.

EVB wil tijdens de raadsvergadering nog over het voorstel praten. Het was woordvoerder Modderman maandag niet meer duidelijk wat de voedselbank nu eigenlijk wil. “Wij weten het niet meer.” Ook wil hij meer weten over de financiële gevolgen van het plan.

Achter de school wil de voedselbank parkeerplaatsen en toestemming voor twee containers.
Binnen in de nieuwe plek voor de voedselbank.

Advertenties uit de krant