Afbeelding

Column Florian: Lessen uit de Oudheid

Column

Het hoogtepunt van de bovenbouw van het voortgezet onderwijs is toch wel de werkweek. Een week samen met je klasgenoten naar een andere bestemming dan naar school. Dus zo kwam het dat ik twee weken geleden op een donderdagavond vertrok naar het zonnige Rome. Het beloofde een ontzettend interessante werkweek te worden. En dat werd het!

Door Florian Pronk

Met behulp van onze eigen benen en soms het openbaar vervoer hebben we vele kilometers af kunnen leggen. Daardoor hebben we veel kunnen zien. Vooral de oude gebouwen in het oude Rome stonden in het middelpunt van de belangstelling. Wat mij vooral bij deze oude gebouwen opviel, was de uitstraling die deze gebouwen hebben. Van binnen en van buiten. En dan heb ik het niet per se over de ruïnes op het Forum Romanum, want uiteindelijk zijn deze ook indrukwekkend om te zien, maar ik doel eerder op bijvoorbeeld de Vaticaanse musea. Als je daar door de gangen loopt, besef je je pas echt dat er verschillende kunstenaars bezig zijn geweest. Aan de wanden staan of hangen beelden en schilderijen of wandtapijten. Maar als je dan naar het plafond kijkt, zie je de prachtige plafondschilderingen waar talloze figuren op afgebeeld staan. Zo is dat ook in veel oude kerken. En dan moet je jezelf even beseffen dat het echt geen pretje is om plafondschilderingen te maken. Michelangelo, een beroemde kunstenaar die veel van dat soort schilderingen maakte, klaagde dan ook altijd na een grote klus over zijn nek.

Maar de uitstraling van deze gebouwen is toch wel een contrast met de uitstraling van vele moderne gebouwen die we hier vinden. Tegenwoordig zien we toch niet veel gebouwen meer met plafondschilderingen of gebouwen die er puur en alleen staan omdat ze mooi worden gevonden. De functionaliteit heeft het een beetje gewonnen van de creativiteit.

Tegenwoordig denken we dat we dingen moeten slopen of wegruimen als ze geen functie meer hebben. Maar niets is minder waar. Neem bijvoorbeeld de obelisken die bijna in elke straat van Rome te vinden zijn. Je zou verwachten dat deze geen functie meer hebben. Maar dat hebben ze wel! Veel mensen kijken daar echter over heen. Neem het zogenaamde 'Olifantje van Berini'. Dit is een obelisk die in Rome te vinden is en waarbij de obelisk zelf op de rug van een stenen olifant is geplaats. Heel grappig om te zien. Maar als je het onderschrift, of ten minste een vertaling ervan niet leest, zal je zeggen dat het gevaarte geen functie heeft. Wat deze obelisk de mensen echter wil leren is dat de wijsheid of een goed verstand (de obelisk) gegrond moet zijn op een sterke geest (de olifant). Geweldig uitgebeeld toch!? Waar zou je zoiets in Nederland kunnen vinden?

Kortom je kunt nog veel leren van die Romeinen. Of zoals Bomans zei: 'De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst'.

Afbeelding

Advertenties uit de krant