Afbeelding

Column Florian: Infantiel?!

Column

Ja, ja, het is weer winter aan het worden. Onze thermometer geeft weer heel wat graden lager aan dan een paar maanden geleden. Dat betekent dat Sinterklaas, Kerst, Elfstedentocht, oud en nieuw en andere tradities weer aanbreken. De snert wordt weer in de pan verwarmt en de warme chocolademelk wordt weer door iedereen geserveerd. Kortom, gezelligheid en een ieders gezelschap maken de wintermaanden weer warm. Alhoewel, dat zeg ik nu wel. Het is ook wel de periode waarin de gemoederen soms hoog oplopen. Want ja, wordt die Piet nu zwart of niet? En komt 'ie wel of komt 'ie niet?

Zodra de stoomboot weer voor vertrek klaar gemaakt wordt, de pakjes aan boord worden gehesen, Sint z'n mijter uit de kledingkast haalt, komen de discussies weer in volle gang. Want een Zwarte Piet, die willen ze nu niet!

Wie komt er dan ook op het idee om Zwarte Piet racistisch te noemen? Sinterklaas kan geen pepernoten in zijn eentje vanaf een paard gaan uitdelen. Hij zou er een hernia van krijgen. Daarnaast is Sinterklaas voor veel kleine kinderen wel een beetje eng. De pieten daarentegen worden juist ontzettend aardig gevonden… dus toch wel mensen die van Zwarte Pieten houden. De Pieten zijn niet van nature zwart. Nee, dit komt omdat je pikzwart bent, als je bij tweehonderd huizen door de schoorsteen glijdt en dan heb je echt niet een alleen maar roetvegen. En daar wordt je zeker niet smurfenblauw van. Misschien een leuk experiment voor thuis… tweehonderd keer door de schoorsteen glijden. Kijken hoe je er dan uitziet!

Maar mensen, het is een feest voor kleine kinderen! Waar komt deze discussie dan vandaan? Zijn de 'volwassen mensen' er misschien uitgegroeid? Die denken zeker, dan gaan we wel zaniken over die Zwarte Piet. Beetje kansloos en infantiel is dat wel, toch?

Maar als ik even aan de serieuze kant ga hangen en ik kijk naar de mensen die deze discussie voeren, dan snap ik aan de ene kant de gedachtes over Zwarte Piet wel. Het is een hulpje van Sinterklaas en hij is zwart geschminkt. Vaak worden deze dingen met slavernij geassocieerd. Maar laten we wel wezen. Zwarte piet heeft toch de mooiste 'baan' van zijn leven? Hij mag heel de dag kinderen vermaken, pepernoten uitdelen en stiekem een paar zelf opeten en dan ook nog cadeautjes inpakken en uitdelen. En dan hebben ze ook nog vrije tijd, waarin ze dan buiten zijn en gezellige dingen met elkaar doen. Klinkt dat slaafs? Volgens mij niet!

En onthoudt alsjeblieft, die kinderen vinden Zwarte Piet helemaal geweldig. En het feest is ten slotte voor hen. Want als u er nog in gelooft, dan heb ik ontzettend veel medelijden met u.

En ja, ik weet het, dit stukje heeft natuurlijk een infantiele lading. Maar dat was juist de bedoeling, omdat de discussie rondom dit onderwerp natuurlijk ook kant noch wal raakt.

Fijne wintermaanden toegewenst!

Advertenties uit de krant