Logo deschakelbarendrecht.nl

Column Arco: de boerka, de wijkagent en de oud-wethouder

  Column

Nooit gedacht dat ik het aan deze tafel eens over de boerka zou hebben. Maar het alles verhullende kledingstuk was deze zomer toch echt goed voor een rel met een Barendrechts tintje. En dat terwijl ik hier op straat nog nooit een dame in een boerka heb gezien. Of een heer natuurlijk, want je weet maar nooit.

Toen het boerkaverbod van kracht werd,   stuurde de wijkagent van Spangen een tweet de wereld in:

Beste wijkbewoners #Spangen! Er is een letter van de wet en een geest van de wet. Gelukkig hebben wij discretionaire bevoegdheid. Als iemand die burka draagt om wat voor reden dan ook een (aangifte)gesprek wil met mij kan dat gewoon in het bureau. #welkom #wijkagentvaniedereen

Wijkagent Andre van W wilde wijkagent van iedereen zijn. Nou, dat heeft 'ie geweten, want er brak een onweer los op de sociale media.  Onze oud-wethouder Zwagerman deed ook een duit in het zakje.

Oh ja, voor wie er even niet was deze zomer, columniste Marianne Zwagerman verving voor één dag wethouder Arnout Proos. Daarmee haalden ze in het hele land de media. Zwagerman was naast haar kortstondige wethouderschap deze zomer ook columniste van dagblad Trouw. Ze maakte van die gelegenheid gebruik om de wijkagent terecht te wijzen:

"De discretionaire bevoegdheid van politiemensen is niet bedoeld om de wet te ontduiken of hun politieke- of morele overtuigingen mee te laten spelen in het dagelijkse werk. Het kan niet zo zijn dat een GroenLinks stemmende agent een boerka laat lopen en een SGP-getrouwe wel een boete uitdeelt."

Met dat citaat heb ik twee problemen.

Als Zwagerman zich een beetje in de zaak had verdiept, dan weet ze dat André van Wingerden jarenlang voor de SGP/CU in de gemeenteraad van Barendrecht gezeten heeft. Hoezo 'GroenLinks stemmende agent'?

Bovendien kreeg Marianne Zwagerman deze zomer nogal makkelijk aandacht. Met een column in Trouw en een publiciteitsstuntje met wethouder Proos.

En André van Wingerden?

Die woonde jarenlang allerlei vergaderingen in het gemeentehuis bij. Niet alleen de avonden waarmee je de krant haalt, maar ook saaie besprekingen die voor de gemeente wel belangrijk kunnen zijn. Als er brand was, stond hij 's nachts met zijn collega's van de vrijwillige brandweer te blussen. En wie 112 belde, had een grote kans dat hij André aan de telefoon kreeg. Want André was jarenlang centralist van de meldkamer in Dordrecht.

Tegenwoordig is André wijkagent in Spangen. Hij wil daar zijn voor iedereen. Zoals hij zich al jarenlang inzet voor iedereen.

Als wethouder Arnout Proos volgend jaar weer eens een vervanger zoekt, dan moet hij André eens bellen. Of levert dat te weinig publiciteit op?

(Uitgesproken bij Bij Gorter aan Tafel, Exxact Barendrecht, 12 september 2019; bronnen: Twitter op 23 juli en Trouw op 27 juli)

Meer berichten