Afbeelding

Column Florian:Prinselijke traditie

Column Florian

Van verjaardagen van de Prinsen van Oranje tot de een van de belangrijkste dagen van het parlementaire jaar. Van troonrede tot miljoenennota. Van paleis Noordeinde tot de Ridderzaal. Van gesprekken over de hoedjes tot discussies over de inhoudelijke plannen van het kabinet. Voor de een zijn deze weken een teken van schrikwekkend veel politiek geneuzel, voor anderen een fascinerende Hollandse traditie. Laat mij nu juist bij die laatste groep horen…

Dit jaar ben ik voor het eerst een keer tijdens Prinsjesdag in Den Haag zelf geweest. Aan de hoeveelheid mensen die op de been was, is niet te zien dat de constitutionele monarchie met een parlementair stelsel (officiële regeringsvorm van Nederland) minder populair is geworden in de afgelopen jaren. Of we minder vertrouwen hebben in de politiek? Misschien wel, omdat wat wij (willen) zien niet altijd gaat om de inhoud maar de vorm. De mensen die ik dinsdag echter langs de kant van weg zag staan, hadden volgens mij het volste vertrouwen in het komende politieke jaar.

Heel veel mensen hoor ik ook wel zeggen dat politiek ze niet interesseert. Veel debatten komen droog over (de korte video's die je ziet in het nieuws zijn vaak de meest grappige momenten in de plenaire zaal) en het debatteren vinden veel mensen maar niks. Het grappige is alleen dat iedereen met de uitkomst van die debatten te maken heeft en krijgt. Neem de huidige situatie op de huizenmarkt: de oorzaak van al die hoge huizenprijzen ligt onder andere in politieke beslissingen. Die 1 miljard voor de woningmarkt komt niet ineens uit de lucht vallen natuurlijk…

Het lekken van de miljoenennota is ondertussen onderdeel van die eeuwenlange traditie geworden. Zo wisten we vorige week al dat de zorgpremie volgend jaar een paar euro per maand omhooggaat en dat grote bedrijven meer winstbelasting gaan betalen. Ging de troonrede dan alleen over cijfertjes en financiën? Hetgeen wat mij altijd bij blijft is het stukje verbondenheid wat Zijne Majesteit de Koning (of in dit geval premier Rutte die de troonrede schrijft) beschrijft. Wat blijft jou bij? De nieuwe baard van Zijne Majesteit Willem-Alexander? Of heb je ook meegedaan aan de nieuwe traditie: letten op de schoenen van de ministers?

Advertenties uit de krant