Afbeelding
Foto:

Arco: gele jas

Column Arco

De afgelopen maanden werd ik aangezien voor winkeldief en voor anti-vax demonstrant. En dat allemaal door een gele jas.

Die jas kocht ik vorig jaar in de winkel van een wielrijdersbond in Ridderkerk. We noemen geen namen natuurlijk. Een handige zomerjas met veel zakken. Dat bleek al snel een nadeel te hebben als ik op mijn mobieltje werd gebeld. Wanhopig opende ik de ene rits na de andere, totdat ik de telefoon te pakken had. Soms was het dan al te laat…

De jas ging mee op vakantie. Dat had ik misschien beter niet kunnen doen.

Bij bezoeken aan Duitse winkels ging het alarm af als ik de winkel verliet. Vooral bij de Lidl was het altijd raak. Beschaamd slinger je dan je boodschappentas apart door het poortje om te laten zien dat daar geen gestolen spullen in zitten. Daarna het zelfde gedaan met de gele jas. Trrrrrrrrring. “Entschudigung, dat doet deze jas altijd. Ik weet ook niet hoe het komt.” De waakzame caissière snapt het ook niet en ieder gaat weer zijns weegs.

Het werd gelukkig mooi weer, dus de jas kon de rest van de vakantie in de caravan blijven. Dat was wel zo rustig bij het boodschappen doen.

Terug in Nederland was ik één keer zo onvoorzichtig om de gele jas aan te trekken bij het doen van boodschappen. Bij het binnenstappen van onze eigen Lidl in Barendrecht ging het alarm af. Ik stond klaar om het uit te leggen aan het personeel. Maar er reageerde helemaal niemand. Toen ik later de winkel verliet, ging er geen alarm af. Vreemd allemaal.

Een paar weken geleden deed ik dat, wat ik veel eerder had moeten doen. Ik ging met de jas terug naar de wielrijdersbond in Ridderkerk en deed mijn verhaal. “Oh, ik zie het al”, zei de medewerkster toen ze de jas bekeek. “Het alarm zit er nog op. Dat had u er zelf af moeten halen. Hebben ze u dat niet verteld?” Nee dus. Aan de achterkant van de jas bleek een klein etiket te zitten met de tekst ‘Remove before use’. Was me nooit opgevallen. “Ja, bij het afrekenen zetten we het alarm uit. Maar het schakelt vanzelf na een paar dagen weer in. Dan hoeven wij daar verder niets aan te doen als iemand een jas komt terugbrengen”, was de verklaring.

De jas bleek nog een verrassing in petto te hebben. In Barendrecht werd onlangs gedemonstreerd door een groepje mensen da tegen de corona-vaccinatie is. ‘Corona vaccin = gif’ stond er op hun spandoek. Ik er achteraan voor een foto en een verslagje. “Ha, ha. Je hebt ook een gele jas aan”, zei een voorbijganger. Ik begreep niet wat daar zo leuk aan was. Totdat ik op de demonstranten af stapte. Veel van hen hadden een gele jas aan. “Geel is de kleur van de vrijheid”, legde een wappie mij vriendelijk uit. Het kostte me moeite om duidelijk te maken dat ik een stukje voor de krant kwam maken. Ik werd begroet (en omhelsd!) als een nieuwe vriend. Toen ik het allemaal wel gezien had en weer naar huis ging, liep er zelfs een mevrouw achter me aan. “Meneer, meneer. Zaterdag lopen we door Rotterdam. Misschien vindt u het ook leuk om mee te lopen.”

Ik heb vriendelijk bedankt voor de uitnodiging. Als geel de kleur van de vrijheid is, dan heb ik de vrijheid om het met deze anti-vaxers oneens te zijn. Binnenkort ga ik mijn tweede vaccinatie halen in sporthal De Bongerd. Met mijn gele jas aan.

Advertenties uit de krant