Afbeelding

Melvin: zomer- of wintertijd?

Column Column

Iedereen zal afgelopen weekend wel genoten hebben van het extra uurtje dat we konden slapen. De wintertijd is namelijk weer ingegaan in Europa. Vanaf nu is het ’s ochtends weer een uurtjes langer donker, maar blijft het ’s avonds iets langer licht. Wel zo fijn in de donkere winterdagen.

Toch is er de laatste jaren een hoop te doen over het constant verzetten van de klok. Het Europees parlement stemde zelfs over de kwestie, en heeft besloten dat we ermee moeten stoppen in Europa. De aanpassing van de tijd heeft namelijk een slechte invloed op ons ritme en op het ritme van de natuur om ons heen. 

Zelf zou ik het verzetten van de tijd liever behouden. Als we een keuze moeten maken tussen de zomer- en wintertijd zitten er namelijk ook nadelen aan. Mocht Nederland permanent overstappen op zomertijd, dan zal het in de winter al rond een uur of 4 donker beginnen te worden. Nog voor de werkdag goed en al over is kunnen de lichten al aan. Wel kunnen we in de ochtend iets beter wakker worden, doordat de zon al rond 7 uur op is in plaats van 8. De fietslampen hoeven dus niet ’s ochtends aan, maar ’s avonds.

Omgekeerd is een permanente wintertijd in Nederland ook niet ideaal. In de zomer is het in de avonden nu lekker lang licht. We kunnen in de tuin barbecueën en tot wel 10 uur buiten blijven zitten in natuurlijk licht. Als we op wintertijd overschakelen is dat voorbij. Daarnaast komt de zon in de ochtend onredelijk vroeg op, rond 4 uur. Daar heeft eigenlijk niemand wat aan. Voor een lichte slaper, zoals ik, is het zelfs nog vervelender. Door het vele zonlicht dat om 4 uur al door de gordijnen komt, is het moeilijk om voldoende nachtrust te krijgen. 

Daarom zou ik liever zien dat we twee keer per jaar de klok verzetten. Het geeft misschien twee dagen een onwennig gevoel, maar daar staan ook voordelen tegenover. Voorlopig lijkt het er ook wel op de we klok blijven verzetten. Tot zo ver hebben de Europese lidstaten nog een beslissingen genomen, waardoor we ook afgelopen weekend weer een uurtje langer konden slapen! 

Advertenties uit de krant