Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Jamie: terug in de tijd

Column Column

Sinds afgelopen weekend is de lockdown, helaas, terug van weggeweest. Iedereen hoopte dat het L-woord nooit meer genoemd zou worden, maar het tegenovergestelde gebeurde. Het is het gespreksonderwerp nummer één geworden. Ik had er met wat mensen over en iemand zei dat we hierdoor echt weer terug in de tijd gaan.

Zeker nu denk ik soms terug aan hoe ik was voor deze crisis uitbrak. Ik zat toen in het derde jaar van mijn opleiding en had net een toffe minor afgerond. Ik was net een paar weken onderweg met een nieuwe project. Ik had op dat moment leuke dingen in het vooruitzicht staan zoals een concert van de Ierse band The Script, iets wat een langgekoesterde wens van mij was. De week voordat alles op slot ging kan ik mij dan nog goed herinneren.

Aan het begin ervan leek er nog niks aan de hand: de berichten uit Azië waren er natuurlijk wel, maar het zou hier allemaal wel meevallen. Binnen een paar dagen ‘escaleerde de hele boel’ en ging ons land op slot. Mocht ik nog spullen van school nodig hebben, dan moest dat heel snel gebeuren maar mocht je het zo lang houden als je wilde. Want ja, niemand wist nog wat er ging gebeuren. Alles werd ineens onzeker.

Ik ben het met de persoon die ik benoem in het begin van deze column deels oneens. Ja, we gaan terug in de tijd doordat er nu weer een lockdown is die naar mijn verwachting wellicht zwaarder gaat worden, maar een ding is hetzelfde gebleven: de onzekerheid. Al bijna twee jaar lang is het plannen van de toekomst moeilijker geworden, omdat het zomaar ineens kan zijn dat het niet door kan gaan. Hoe studeer ik straks (hopelijk) af? Op welke manier kan ik mijn schoolperiode afsluiten, is dat online en op afstand? En hoe zit dat als ik daarna ga werken, leer ik mijn toekomstige collega’s wel kennen?

Natuurlijk zijn er voor sommige mensen veel ergere dingen aan de hand, maar ik denk dat een groot deel van de mensen op een of andere manier terugverlangt naar pre-coronatijd. Ik in ieder geval wel…

Advertenties uit de krant