Afbeelding

Marinde: tandartsbezoek

Column Column

Afgelopen week bezocht ik de tandarts. Een waar uitstapje als je het mij vraagt. Het is een plek waar ik mij ieder halfjaar weer verwonder, zo ook deze keer. Nu ging ik voor een controle, de ‘behandeling’ was dan ook niet speciaal. Nee, het was mijn tandarts die mijn aandacht trok. Wat blijkt? Mijn tandarts is geen gewone tandarts, ze is een zogeheten ‘snel-tandarts’.

Jarenlang bezocht ik de tandarts zonder te weten dat zij een ‘snel-tandarts’ is. Het was de baliemevrouw die haar zo noemde. Ik denk dat zij het goed bedoelde. Ik denk dat zij mij een hart onder de riem wou steken: Ach meis de controle is zo voorbij, ze is tenslotte een ‘snel-tandarts’. Haar uitspraak werkte averechts. Mijn hart belandde in mijn keel. Er volgden lange minuten wachten in een te witte wachtkamer, een wachtkamer met oude tijdschriften en zo’n beloningsmachine. Voor wie niet bekend is met de beloningsmachine: het is een apparaat gevuld met kleine plastic balletjes, een soort eitjes. Na de tandarts bezocht te hebben mag een kind zo’n plastic balletje, die vaak gevuld is met een stuiterbal, eruit halen, als beloning. Tandarts blij, kind blij, ouders iets minder blij.

Maar goed: ik zat in de wachtkamer en ik vroeg mij af wat dat nou precies is, een ‘snel-tandarts’. Ik vroeg mij vooral af waarom het mij nooit is opgevallen dat ik te maken had met een speciaal soort tandarts. Na een tijdje te hebben toegekeken hoe kinderen hun stuiterballen door de tandartspraktijk heen gooiden, kwam ik tot een inzicht. Wanneer ik plaatsneem in de tandartsstoel en ik langzaam achterover wordt gekanteld, dan open ik mijn mond en wacht ik af. Meer is het niet en meer is er ook niet nodig. Binnen de kortste keren bevinden zich meerdere slangen en tangen in mijn mond. De zuiger en de slijper keren altijd terug. De ene kan zo fijn, onbedoeld, de wang meenemen in plaats van het speeksel en de andere produceert een angstaanjagend geluid. En terwijl ik daar lig, begin ik mij af te vragen waarom ik eigenlijk geen muntje meer krijg voor de beloningsmachine.

Hoe dan ook: met de snelheid van de tandarts ben ik geen seconde bezig.

Advertenties uit de krant