Afbeelding

Arco: guerrilla gardening

Column

Dit verhaaltje heeft een Engelse titel. Dat doen we liever niet in deze krant, maar nu moet het even. 

“Guerrilla gardening is een activiteit die erop is gericht om meer groen in stedelijke omgevingen te realiseren. Dit wordt bereikt door met behulp van kortdurende acties tuintjes aan te leggen op plekken in steden met weinig of geen groen.” Dat is de uitleg die Wikipedia voor dit begrip geeft. 

Het openbaar groen in Barendrecht wordt op de meeste plaatsen voldoende bijgehouden. Maar het is wel saai… Veel bermen zijn beplant met prikkelende struiken die weinig onderhoud behoeven. Als ik bij de gemeente zou werken, zou ik dat waarschijnlijk ook zo doen. 

Een paar weken geleden maakte ik een wandeling door de wijk Paddewei. Zo’n keurig aangeharkte woonwijk. Langs een van de straten stonden in de berm prachtige zonnebloemen. Hommels vlogen af en aan. De bodem van de berm was bedekt met grote bladeren. “Neem er maar een paar mee, hoor!”, riep een bewoonster mij van uit haar tuin toe. Onder de bladeren lagen forse pompoenen, klaar om geoogst te worden. 

Zowel de zonnebloemen als de pompoenen bleken door de bewoners zelf gezaaid te zijn. Ze hadden de planten kunnen beschermen tegen overijverige hoveniers van de gemeente. Iets verderop langs de straat was dat niet gelukt. Daar lag het bordje ‘Hier niet schoffelen’ in de struiken.

Ook een paar straten verderop stonden ‘illegaal’ grote zonnebloemen in een berm van de gemeente. Prachtig! 

De afgelopen jaren hebben we her en der ook groenstroken gezien vol wilde bloemen, gezaaid door de gemeente (zijn het dan nog wilde bloemen?). Onder meer langs de Schaatsbaan en de Binnenlandsebaan was de berm een feest van kleur. Ook bijen en andere insecten wisten dat te waarderen. Dit jaar is het daar een kale boel. Waarom toch?

Goed dat er her en der in het dorp mensen zijn die op eigen initiatief de buurt een beetje mooier maken. Die guerilla gardening is een applausje waard. Bijen, hommels en andere kleine dieren zijn er blij mee. En het leverde mij op deze mooie avond vier grote pompoenen op. 

PS
Inmiddels hebben we thuis één van de pompoenen verwerkt tot pompoensoep. Heerlijk!
De pompoenplant is er inmiddels niet meer. De plant had z’n beste tijd gehad. De bewoonster die de plant heeft gezaaid, heeft de laatste pompoenen geoogst en de rest weggehaald. De gemeente plant hier binnenkort nieuwe struiken.

Advertenties uit de krant