Afbeelding

Marinde: aan de andere kant

Column Column

Deze toetsweek bevind ik mij aan de andere kant van het bureau. En dat betekent een kwartier voor aanvang een envelop met toetsen ophalen. Een minuut van te voren er achter komen dat er opgavenboekjes ontbreken. Tientallen woordenboeken controleren. Leerlingen die halverwege de toets binnenvallen. Drie keer op een dag 100 minuten lang voor mezelf uit staren. En tussendoor op en neer rennen naar de docentenkamer voor koffie.

Maar goed. Het is allemaal mijn eigen keuze geweest. Een nieuwe baan biedt nieuwe kansen. En zo sta ik dinsdagmorgen vol goede moed in lokaal 401. Op elk tafeltje leg ik een opgavenboekje neer met twee uitwerkingenblaadjes. Er is niemand in het lokaal. Niemand op de gang. Tien minuten voor aanvang: drie van de drieëntwintig leerlingen zijn aanwezig. En dan, vijf minuten van te voren, komen zonder enige waarschuwing twintig luidkeels pratende 5 HAVO leerlingen binnengestormd.

Geluid. Paniek. Rustig blijven. Blijven lachen. ‘’Mevrouw kan ik nog naar de wc?’’ ‘’Tot hoe laat duurt deze toets mevrouw?’’ ‘’Welke datum is het vandaag?’’ ‘’Ik heb geen pen, heeft iemand een pen voor mij?’’ ‘’Mevrouw kunt u zien in welke klas ik zit?’’

Alle orde is plots verdwenen. Ik probeer zo goed en zo kwaad als het gaat de touwtjes in handen te houden. Vanuit mijn ooghoek zie ik de tijd voorbij tikken. Nog één minuut voordat alleen het geluid van schrijvende pennen te horen moet zijn in lokaal 401. En nog drie taken te voldoen binnen de overgebleven zestig seconden. De vetrektijden benoemen. Nogmaals aangeven dat er GEEN telefoons aanwezig zijn. De absentielijst doornemen.

Voor ik het weet is het negen uur. De rust is teruggekomen. Ik heb de wervelwind overleefd. Nog twee toetsen te gaan en de werkdag zit er weer op.

Van middelbare scholier naar docent. Van huiswerk naar nakijkwerk. Van ‘’Hé jij daar!’’ naar ‘’Mevrouw?’’. Dit alles gebeurde binnen één zomervakantie. Het blijft een hele verandering als je het mij vraagt. Alsof iemand plots de wereld heeft omgedraaid en bij het omdraaien ook nog even flink heeft staan schudden.

Advertenties uit de krant