Afbeelding

Arco: groene plaag

Column Column

De groene scooters van Go Sharing verdwijnen de komende weken van de Barendrechtse stoepen.

“Wat geweldig! Eindelijk weer normaal gebruik kunnen maken van het voetpad”, was een van de eerste reacties die binnenkwamen nadat we vrijdag het bericht op onze website hadden gezet. Een begrijpelijke reactie. Maar daarmee is niet het hele verhaal verteld.

Eigenlijk zijn al die deelscooters en deelfietsen best handig. “Er wordt veel gebruik gemaakt van die scooters aangezien het openbaar vervoer ook niet top is in Barendrecht in avond en in de nacht”, reageert iemand. Als aanvulling op het openbaar vervoer en als vervanger van de auto zijn deel-tweewielers best handig. Maar het gedrag van de gebruikers en het vandalisme heeft het project voorlopig de das om gedaan.

Het was eigenlijk behoorlijk naïef van het vorige college en de gemeenteraad om de destijds twee scooterbedrijven (de donkergroene scooters van Felyx waren er toen ook nog) de gehele openbare weg als speelplaats te geven.
Waar je in het buitenland deelscooters binnen bepaalde vakken moet plaatsen, konden ze hier overal worden geparkeerd. En ja, dit is Nederland. Dus er zijn altijd mensen die de scooter dan midden op de stoep zetten. Net als er mensen zijn die het leuk vinden om scooters te slopen of in de sloot te gooien.

De laatste maanden leek de overlast iets af te nemen. Maar voor veel Barendrechters zijn de groene deelscooters voor altijd besmet.

Zijn we nu van de groene plaag verlost? Reken daar maar niet op. In Rotterdam blijven de voertuigen rijden. Het is een kwestie van tijd voordat Go Sharing of een ander bedrijf probeert om hun service weer naar Barendrecht uit te breiden. Door ons gebrekkige openbaar vervoer (vooral in de avond en nacht) zal daar best vraag naar zijn. Als dan ook het parkeren professioneel wordt geregeld, dan komen de deelscooters langzaam van hun slechte naam af.

Maar voorlopig kunnen we deze winter genieten van scootervrije voetpaden.

Advertenties uit de krant