Afbeelding
Foto:

Arco: vergeten vrijwilligers

Column Column

Bij de behandeling van het collegeprogramma ‘Barendrecht Werelddorp’ werd over allerlei onderwerpen gesproken. Eén thema ontsnapte tijdens de discussie in de gemeenteraad aan de aandacht. In De Schakel heb ik er dan ook geen aandacht aan besteed. Toch bleven de woorden van CDA’er Arno Schippers in mijn hoofd rondspoken. Hij had het over de veranderende samenleving en de terugloop van het aantal vrijwilligers.

Dit is wat hij zei:
“Willen wij Barendrecht zo houden of juist nog een stapje verder brengen, dan is de inzet van vrijwilligers en de Barendrechtse ondernemers onmisbaar. Leg je je oor te luisteren bij het verenigingsleven en de kerken, dan hoor je dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden en voor langere tijd aan je organisatie te binden. Nu bijna niet meer voor te stellen, maar tot zo’n 20 jaar geleden was de kerk hofleverancier van vrijwilligers en bestuurlijk kader. Dat reservoir droogt nu ook op. Daarnaast is in de afgelopen jaren onze samenleving steeds complexer geworden door diverse wetten, waardoor ook steeds meer gevraagd wordt van onze vrijwilligers.”

Het stoort Arno Schippers dat het woord ‘vrijwilliger’ niet te vinden is in het collegeprogramma.

De afgelopen weken was ik betrokken bij het WinterFeest. Het feest vindt plaats in mijn eigen buurt, dus ik heb er graag wat uren voor over. Daar zie je in de praktijk gebeuren waar Schippers het over heeft. Het feest wordt dit jaar voor de twaalfde keer gehouden. De meeste vrijwilligers zijn er al vanaf het eerste jaar bij. Ze zijn inmiddels wel twaalf jaar ouder geworden.

Er zijn gelukkig wel wat nieuwe mensen bijgekomen. Maar de Dorpskerk is bepaald geen hofleverancier van vrijwilligers meer. Dat speelt niet alleen bij de kerk. Bij Harmonievereniging Barendrecht, ook betrokken bij het feest, wordt het steeds moeilijker om mensen op de been te krijgen. Na de gedwongen pauze door corona is niet iedereen teruggekeerd. “Mensen merkten tijdens de coronaperiode dat het best lekker is om een tijdje nergens voor verantwoordelijk te zijn”, zo legde een (wel actief) bestuurslid me uit.

De vrijwilligers die er wel zijn, krijgen helaas te maken met steeds strengere veiligheidsregels. Veel van hen zijn behoorlijk geschrokken van een avond daarover in het gemeentehuis. De Veiligheidsregio hanteert formulieren en procedures die gericht lijken te zijn op evenementen van het formaat Rotterdam Marathon. Daar is een professioneel team het hele jaar mee bezig om formulieren in te vullen en verkeersregelaars te contracteren. De Barendrechtse vrijwilliger van een buurtfeest of kerstmarkt moet dat in z’n schaarse vrije tijd doen.

Gelukkig hoor ik van verschillende organisaties dat er op ons eigen gemeentehuis meer begrip is voor vrijwilligers. Er wordt daar geduldig uitleg gegeven over de eisen waaraan voldaan moet worden. Het woord ‘vrijwilliger’ staat weliswaar niet in het collegeprogramma, maar er wordt wel rekening met hen gehouden. Gelukkig.

Zaterdag 10 december kunnen we op het WinterFeest zien wat vrijwilligers tot stand kunnen brengen. Kom je ook?

Advertenties uit de krant