Afbeelding
Foto:

Arco: huiswerk gedaan

Column Column

Sinds de column van een maand geleden, ben ik nog meer gaan letten op de rol die de provincie speelt in onze omgeving.

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 21 februari viel vaak het woord ‘provincie’. Het ging dan vooral om de huisvesting van statushouders. Een kleine opsomming:

De provincie is eigenaar van de grond in het Zuidelijk Randpark, waar Barendrecht tijdelijke woningen wil neerzetten. De provincie wil in dat park ook twee of drie windturbines plaatsen.

De provincie is van mening dat Barendrecht te weinig doet om statushouders te huisvesten. Als Barendrecht niet snel meer woningen levert, dan neemt de provincie de regie over. ‘Indeplaatsstelling’ heet dat. Op kosten van de gemeente Barendrecht (u en ik dus) kunnen ze dan een woning kopen en die toewijzen aan statushouders.

Bij de ruzie over de horeca aan de Koedood is het bestemmingsplan een een-tweetje tussen Albrandswaard en de provincie. Wethouder Lennart van der Linden riep de raadsleden op om hun partijgenoten in het provinciebestuur te benaderen. Daar ligt de sleutel voor de oplossing.

Tijdens de vergadering kreeg ik steeds meer het gevoel dat voor onze Barendrechtse bestuurders de provincie een rol speelt, die voor de Tweede Kamer ‘Europa’ heeft. Als er zich iets onaangenaams voordoet dan is het al snel de schuld van die lui in Den Haag (voor de gemeente) of Brussel (voor de Tweede Kamer).

Van Bas Nootenboom kreeg ik een bijlesje provinciekunde. De oud-wethouder wil voor het CDA naar Provinciale Staten. Hij wees erop dat in Barendrecht de Metropoolregio veel te vertellen heeft. Daarin zitten wethouders die door hun collega’s zijn aangewezen. De bestuurders van de provincie worden tenminste nog democratisch gekozen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitvoering van de stikstofregels en de samenstelling van de Eerste Kamer. Allemaal dingen waar onze nieuw gekozen provinciebestuurders mee te maken krijgen. Er is dus zeker wat te kiezen op 15 maart. Ook voor het waterschap en (alleen voor Heerjansdam) de wijkraad.

p.s.

Dat verkiezingen iets kunnen veranderen, weten we in Barendrecht heel goed. Op 16 maart is het een jaar geleden dat EVB haar historische verkiezingsoverwinning boekte. Benieuwd of er op 15 maart een partij is die dat weet te evenaren.

Advertenties uit de krant