Afbeelding

Sihem: examenstress x 100

Column Column

Ik heb momenteel examens. Net als een paar duizend andere jongeren in Nederland. Hierbij komt natuurlijk veel stress kijken; “Heb ik wel genoeg geleerd”,” als ik maar op tijd kom”, “hopelijk is de toets niet te ingewikkeld”. Het enige wat je hieraan kan doen is natuurlijk goed leren, herhalen, en rustig blijven. 

Ik ben niet zo goed in rustig blijven. Ik ben al gauw gestrest, en kan dan niet meer logisch nadenken. Dan dwaal ik gemakkelijk af, en gaan sommige dingen mis. 

Bijvoorbeeld:
Ik vergeet echt een hoop dingen.
Mijn kamer is een bende omdat ik het leren momenteel belangrijker vind, terwijl ik goed kan leren in een opgeruimde kamer.
Ik vergeet genoeg te drinken, en aan het eind van de dag vraag ik mij af waarom ik zo’n hoofdpijn heb.

Gelukkig weet ik ook hoe ik mijn hoofd weer leeg kan maken. Dan ga ik even een stukje skateboarden of lees ik een stukje uit mijn favo boek. En ik kan alleen maar mijn best doen. En proberen rustig te blijven. 

Ik heb daarbij ook externe motivatie nodig. Dus dan werkt het voor mij om samen te leren. Dan ga ik met klasgenoten en met vrienden even overleggen via een Google Meet. Dan kijken we hoever we allemaal komen met alle stof. Gelukkig hebben zij dit ook nodig en is het niet zo dat we ineens over allerlei niet belangrijke dingen aan het praten zijn.

Ik ga het zien de aankomende weken en ik hoop dat het mij gaat lukken dat diploma te halen!

Advertenties uit de krant