Afbeelding
Foto:

Arco: van mening veranderd

Column Column

Deze column is anders geworden dan ik aanvankelijk had bedoeld. Maar ik kan het uitleggen.

Eigenlijk wilde ik weer eens wijzen op de onzinnige regeltjes waarmee je te maken hebt, als je in Barendrecht iets organiseert. Voorbeelden te over.

Het treintje aan de Oude Maas moet plotseling van de voedsel- en warenautoriteit NVWA aan de zelfde eisen voldoen als een attractie in de Efteling. Dit voorjaar heeft het treintje niet gereden en zijn de vrijwilligers bedolven onder formulieren waarin ze al hun handelingen moeten vastleggen.

Wie op een buurtfeest een partytent plaatst, moet kunnen aantonen tot welke windkracht de tent veilig gebruikt kan worden. Bovendien moet de stof van brandvertragend materiaal gemaakt zijn. En zijn er voldoende verkeersregelaars en beveiligers geregeld?

Kijk, de Rotterdam Marathon heeft een kantoor vol mensen om dit soort gegevens aan te leveren. De gemiddelde Barendrechtse organisator wordt er knettergek van. De organisatoren van de Kunstmarkt hebben het bijltje er al bij neergelegd.

Zo had ik nog even door willen gaan. Het had vast een hoop likes opgeleverd op sociale media en complimenten van lezers die ik tegen zou komen in het dorp. We hadden met een lekker warm gevoel de zomer in kunnen gaan.

Op 14 mei om 18.35 uur ben ik hier toch anders tegenaan gaan kijken. Het tijdstip staat in de bestandsgegevens van de foto’s die ik toen maakte.

Het is enkele seconden na het eindsignaal van de wedstrijd waarin Feyenoord landskampioen wordt. Het terras van café Den Pimpelaar is met een zeil afgedekt tegen een eventuele regenbui. Het is er stampvol met mensen die uitzinnig waren van vreugde. Leuk voor een foto.

Op de serie foto’s die ik maak is te zien dat het terras achterin door een rode gloed wordt verlicht, een gloed die steeds feller wordt. Aanvankelijk realiseer ik me niet dat enkele bezoekers fakkels hebben aangestoken. Vier beveiligers zijn sneller van begrip. Ze lopen door de menigte naar de fakkelaars toe. De twee daders worden met hun brandende fakkels de zaak uitgewerkt. Ze lopen vlak langs me heen en ik voel de hitte. Even ben ik bang dat mijn shirt vlam zal vatten.

Buiten op het Doormanplein loopt de ene dader weg in de richting van de Watertoren. Hij gooit zijn fakkel weg en loopt terug naar het plein. Daar hangt hij een stoer verhaal op tegen leeftijdgenoten. De andere dader protesteert tegen de beveiligers. Ze slaan hem de fakkel uit de handen, die daarop uitdooft op de straatstenen.

We zeuren een hoop over alle regeltjes. Maar het zeil boven het terras was gemaakt van brandwerend materiaal. En Den Pimpelaer had voldoende beveiligers geregeld die kordaat hebben opgetreden. Wat er gebeurd zou zijn als dat allemaal niet in orde was geweest, daar wil ik even niet aan denken. Twee hersenloze ‘supporters’ kunnen dan met hun fakkels voor een ramp zorgen.

Geen onzinnige regeltjes dus. Maar er moet wel met verstand mee worden omgegaan. Dat is een mooi klusje voor onze nieuwe burgemeester.

Advertenties uit de krant