Wijkagent Frank Koopman.
Wijkagent Frank Koopman.

Wijkagent Frank Koopman: gestolen gereedschap

Column Column

Zo net voor mijn vakantie schrijf ik deze column voor De Schakel. Dit keer over een integrale controle die in mijn wijk heeft plaatsgevonden.

Recent trof onze landelijke eenheid op straat een verdachte situatie aan wat later een druggerelateerde deal bleek te zijn was. Nadat zij de verdachte hadden aangehouden hebben zij vervolgens ter plaatse een nader onderzoek ingesteld. Tijdens dit onderzoek troffen zij een grote hoeveelheid gereedschap van dure merken aan die vermoedelijk van diefstal afkomstig waren.

Toen ik dit de volgende dag te horen kreeg hebben we binnen de politie direct gekeken of dat we op korte termijn een zogenoemde integrale controle konden organiseren op de plek waar deze deal had plaatsgevonden.

Een integrale controle betreft een controle die door meerdere veiligheidspartners wordt uitgevoerd. In dit geval waren de politie, meerdere afdelingen binnen de gemeente en de DCMR (milieudienst) aanwezig. Tijdens zo’n controle werkt elke veiligheidspartner vanuit zijn eigen vakgebied. De politie beoordeeld de situatie vanuit het strafrecht, de gemeente vanuit het bestuursrecht en bouw & woningtoezicht en de DCMR vanuit de milieuwetgeving.

Tijdens de door ons uitgevoerde controle zijn er een groot aantal koffers met gereedschap in beslag genomen omdat het vermoeden bestond dat deze van diefstal afkomstig waren. Na onderzoek bleek dit inderdaad zo te zijn en hebben wij 16 koffers met gereedschap aan een aangifte kunnen koppelen. Deze koffers zullen na toestemming van de officier van justitie, worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Ik raad u daarom aan om het serie nummer van uw gereedschap ergens te noteren en deze goed te bewaren of uw gereedschap te voorzien van een persoonlijke inscriptie. Mogelijk dat het serienummer of de inscriptie ons helpt om de weggenomen spullen aan een aangifte te kunnen koppelen.

Niet alleen de oplettendheid van mijn collega’s op straat maar ook u oplettendheid helpt mij om verdachte situaties te kunnen onderzoeken en soms zelfs op te kunnen lossen. Dit soort onderzoeken kunnen, zoals u leest, mooie resultaten opleveren.

Dus ziet u een verdachte situatie of personen of heeft u een slecht onderbuikgevoel bij een bepaalde situatie, schroom dan niet en meld dit bij de politie. En wie weet kan ik mijn volgende column wijden aan een casus die is begonnen naar aanleiding van een oplettende burger.

Advertenties uit de krant