Afbeelding
Foto:

Wijkagent Jochim van Tilburg: Wat wil jij later worden?

Column Column

Brandweer, piloot en natuurlijk politie. Beroepen die veel jongens en meisjes aanspreken en zeker in de jonge jaren vaak genoemd worden als hen de vraag wordt gesteld “Wat wil jij later worden?”. Ik merk het vaak als ik door de straten rij met een politieauto. Kinderen blijven staan kijken, wijzen of zeggen snel tegen papa en mama dat daar de politie rijdt. Als ik dan even de blauwe zwaailampen aanzet is het geluk van hun gezichten af te lezen.

De vraag “wat wil jij later worden” heeft mij eigenlijk in mijn jeugd nooit heel erg beziggehouden. Wat ik precies wilde worden wist ik niet. Op de middelbare school had ik de keuze uit de afdelingen: bouw, elektrotechniek of metaalbewerking. Andere smaken waren er toen niet. Ik koos destijds voor de elektrotechniek. Na hier wat jaren in werkzaam te zijn geweest kwam ik erachter dat ik mijzelf dit niet de komende 40 jaar zag doen. Bij een beroepentest kwam plots de politie uit de bus als werkgever. Sinds 2008 ben ik met enorm veel plezier werkzaam bij de politie. Een baan die aanvoelt als een warme jas.

Als ik vroeger, in mijn middelbare schooltijd, iets meer voorlichting had gehad over verschillende beroepen dan alleen de eerder genoemde drie, dan weet ik haast zeker dat ik een andere keuze had gemaakt. Voorlichting in deze is zo belangrijk.

Donderdag 25 januari werd er een banenmarkt georganiseerd door de drie middelbare scholen die Barendrecht rijk is. Wij, de politie, mochten hier ook een stand bemannen. Dit deden wij samen met boa’s van de gemeente Barendrecht. Voor mij was dit de eerste keer om op een banenmarkt te staan. Het voelde als een uitdaging. Net zoals zoveel beroepen zijn wij ook hard op zoek naar collega’s. Ik kon nu mijn enthousiasme over dit beroep over proberen te brengen op de jongeren die, veelal samen met hun ouders, langskwamen.

Deze avond hebben mijn collega’s en ik veel gesprekken gevoerd. Het was prachtig om te zien en te horen hoeveel jongeren een baan bij de politie ambiëren. Het is dankbaar werk met mooie kanten, maar ook een beroep dat zeker niet altijd even gemakkelijk is.

De politie is een werkgever met allerlei afdelingen van arrestantentaken of forensische opsporing tot aan de recherche of noodhulp. Heb jij nu interesse in een baan bij de politie? Kijk dan op de website www.kombijdepolitie.nl of spreek mij eens aan!

Advertenties uit de krant