Afbeelding

Arco: Bethelkerk

Column Column

In Barendrecht is de afgelopen jaren veel veranderd. Maar jarenlang was er één zekerheid: de Bethelkerk deed nergens aan mee. Slechts één keer per jaar, tijdens de Bethelbazar, was de hele gemeenschap welkom op het terrein van de kerk.

Maar ook dit is veranderd. De bijna 100-jarige kerk wordt tegenwoordig beheerd door een groot aantal vrijwilligers en de deuren staan vaker open. Zo kunnen bezoekers van de markt op vrijdagochtend binnenlopen voor een kop koffie of thee en een goed gesprek.

Vorig jaar was er voor het eerst een jazz-kerkdienst, in aansluiting op het North Sea Jazzfestival. Dit jaar wordt dat herhaald, in samenwerking met Het Kruispunt.

De zalen van de kerk zijn nu elke dag (behalve zondag) in gebruik bij Harmonievereniging Barendrecht. De parkeerplaats wordt gebruikt om de Oude Dorpskern te ontlasten. Natuurlijk, de gemeente betaalt daarvoor, maar het geeft toch aan dat het kerkgebouw midden in het centrum zeven dagen per week een functie kan hebben voor de hele gemeenschap.

Volgend jaar bestaat de kerk honderd jaar. Dat wordt in ieder geval gevierd met de uitgave van een jubileumboek. Hopelijk is er ook een programma van activiteiten dat vele (ook niet-kerkse) Barendrechters naar binnen zal lokken.

Goed dat er meer leven zit in de Bethelkerk. Maar om het voortbestaan op de langere termijn zeker te stellen, is meer nodig. Dan moeten er op zondagochtend voldoende mensen in de kerkbanken plaatsnemen. De afgelopen jaren nam het aantal bezoekers alleen maar af. Maar ook dat kan veranderen.

Bethelkerk.

Advertenties uit de krant