Afbeelding

Column: 'Ik schaats rondjes'

Jeugd

Afgelopen zondag waren de Olympische Spelen in Zuid-Korea weer afgelopen. Nederland heeft uiteraard veel medailles gewonnen bij het (langebaan) schaatsen. Ik denk dat ik nog nooit zo fanatiek heb gekeken als dit jaar. Ik heb toch het meest genoten van het shorttrack en dan vooral de race van Suzanne Schultings. Wat een topmeid!

Voordat zij haar eigen wedstrijd heeft gereden, heeft ze brons gehaald bij de relay (estafette), nadat twee landen een straf kregen waardoor Nederland alsnog een medaille heeft binnengesleept. Diezelfde avond zat zij nog samen met haar ploeggenoten bij de NOS in de uitzending om na te praten over de wedstrijd. Dan is al te merken hoe leuk (en druk) ze is. Als haar wordt gevraagd wat ze gaat doen na deze overwinning schreeuwt ze keihard: 'FEESTEN!' ,,Suzanne je moet nog rijden overmorgen", zegt Erben Wennemars. "O ja, haha." Sporters moeten nooit veel stressen, maar dat was wel heel ontspannen.

Na een wat lang en saai college ging ik vorige week donderdag samen met een groepje studenten de wedstrijd kijken op iemands laptop. Ik zat er helemaal klaar voor. In één van de laatste rondes knallen twee Koreanen op elkaar en iedereen om de laptop begint te juichen; met een ruime voorsprong finisht Suzanne en haar ontlading is prachtig. Ze schreeuwt het uit en schaatst gelijk naar haar coach toe. Ik vind die Canadees op de achtergrond nog het leukst; zij viert heel bescheiden haar zilver met twee vuisten. Staat er een Nederlandse naast je met een gezichtsuitdrukking van heb ik jou daar!

Suzanne heeft Twitter en daarop heb je een 'bio' waar je wat over jezelf in kan zetten. Bij haar staat het grootste understatement van deze week: ik schaats rondjes. Shorttrack is inderdaad rondjes schaatsen, maar zo lullig als het in die bio klinkt, zo is het absoluut niet. Het is een harde sport en het is volgens mij ook ontzettend moeilijk. Bij die bochten lig je bijna op de grond. Shorttrack lijkt mij een leuke sport om te doen, maar ik vrees toch dat ik daar iets te laat mee ben, haha.

Jamie

Advertenties uit de krant