Marcel van Prehn en Matthijs van der Welle in de studio.
Marcel van Prehn en Matthijs van der Welle in de studio.

Minidebat over duurzaamheid

Verkiezingen

BARENDRECHT - De duurzaamheidsambities van gemeente Barendrecht zijn wat D66 en VVD betreft hoog genoeg. Ze vinden het wel tijd voor actie. De gemeente moet het goede voorbeeld geven en inwoners verleiden en faciliteren. ,,Als we Barendrecht willen blijven, dan moet dat wel een duurzaam Barendrecht zijn," zei VVD-lijsttrekker Matthijs van der Welle in Exxact radioprogramma Gemeenteloket.

,,Als gemeente hebben we behoorlijke reserves, in feite de spaarpot van de Barendrechters. Wat is er mooier dan dat teruggeven in het kader van duurzaamheid?" D66-lijsttrekker Marcel van Prehn beaamt dat en wil de opbrengst van Eneco-aandelen gebruiken voor subsidieregelingen, bijvoorbeeld voor zonnepanelen. ,,We moeten duurzaamheid meer gaan zien als investering," concludeert Van der Welle.
VVD wil subsidies gebruiken om mensen te verleiden hun woning te verduurzamen. Van der Welle wil bovendien afvalscheiding dichtbij huis: ,,Afval loont is een goed initiatief, maar mensen gebruiken nu eenmaal graag de afvalcontainer onder de grond." D66-lijsttrekker Marcel van Prehn ziet ruimere openingstijden van het afvalaanbiedstation als oplossing: ,,Veel mensen zijn in het weekend bezig in hun huis of tuin. Het station kan bijvoorbeeld op maandag dicht en op zaterdag langer open of ook op zondag een halve dag."
De gemeente kan het voorbeeld geven door maatschappelijk vastgoed te isoleren en het plaatsen van zonnepanelen. Nieuwbouw moet volgens D66 en VVD zoveel mogelijk zonder gasaansluiting worden gebouwd. Dat kan de gemeente stimuleren. VVD en D66 zijn geen voorstander van windmolens, omdat Barendrecht te dichtbevolkt is. Conflict opzoeken met provincie of Den Haag heeft volgens Van der Welle weinig zin. ,,Laten we alternatieven aanbieden. Door de Maas stroomt veel water, wellicht kunnen we daar iets mee.''

Advertenties uit de krant