Afbeelding
Foto:

Barendrecht wijst beleggers de deur

Algemeen

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Barendrecht gaat onderzoeken of het beleggers kan verbieden om woningen te kopen. Een motie hiervoor van EVB en Winnie Hofland kreeg dinsdag een meerderheid in de gemeenteraad.

De indieners wijzen erop dat in de grote steden beleggers woningen opkopen, wat zorgt voor het opdrijven van de prijs. Gemeenten krijgen wettelijk de kans om beleggers te weren uit bepaalde wijken, hoewel die wet nog wel door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd. De gemeente Rotterdam is al bezig met het voorbereiden van een verbod.
“Als Rotterdam doorpakt en wij treuzelen, dan bestaat de kans dat de beleggers uitwijken naar Barendrecht”, stelde Lennart van der Linden (EVB).
CDA, SGP/CU en de VVD zijn tegen een beleggersverbod. Volgens Leendert Mijnders (SGP/CU) is nog niet aangetoond dat er in Barendrecht een probleem is met het opkopen van woningen door beleggers. De motie perkt de vrijheid van de markt in, zo stelt hij. Ook wees Mijders erop dat ZZP’ers woningen kopen als pensioenvoorziening. Ook zijn er mensen die een extra woning kopen voor mensen waarvoor ze mantelzorger zijn.

Wethouder Arnoud Proos wil letten op het ‘waterbedeffect’, nadat Rotterdam beleggers gaat weren. Maar op dit moment ziet hij een lichte daling van het aantal woningen in Barendrecht dat door beleggers wordt gekocht.
 Proos zou het liefst het jaar 2022 gebruiken om deze ontwikkeling te volgen. Een meerderheid van de raad denkt daar anders over.

Advertenties uit de krant