Pia van Dalen en Petra Teunissen: de bewoner houdt de regie.
Pia van Dalen en Petra Teunissen: de bewoner houdt de regie.

Opruimgezelschap: samen met bewoner door de spullen gaan

Algemeen

BARENDRECHT – Veel ouderen wonen in een huis vol herinneringen. Soms betekent dat: een zolder vol met spullen die ze in de loop van hun leven hebben verzameld. Zo vol, dat ze er maar niet aan beginnen om het op te ruimen. Voor deze mensen is er nu het Opruimgezelschap.

Het idee voor het Opruimgezelschap komt van Petra Teunissen en Pia van Dalen. De eerste is voorzitter van Stichting Present en Programmamedewerker Samen Ouder Worden Barendrecht, de tweede is projectleider Sociaal Beheer bij Patrimonium. In een gesprek over ouderen, kwamen de twee tot de conclusie dat er mensen zijn die niet naar een seniorenwoning verhuizen, omdat ze er tegenop zien om hun huidige huis op te ruimen.

“Ik heb een fascinatie voor opruimen”, zegt Petra Teunissen. “Pas las ik het boek ‘Opruimen voor je dood gaat’. Er zijn mensen die niet verhuizen omdat de zolder vol staat. Ze zien er tegenop om alles uit te zoeken en denken niet meer na over verhuizen. Dan breken ze een heup moeten hun huis plotseling verlaten. De kinderen ruimen dan de zolder op en er gaan dingen weg die van waarde zijn. Of dingen waar hun ouders graag een verhaal bij hadden willen vertellen.”

“We willen nu met vrijwilligers het ‘loslaatproces’ op gang brengen”, vervolgt Pia van Dalen. “We realiseren ons dat het voor bewoners heftig kan zijn. We gaan daarom werken met een groep vaste duo’s, die worden getraind door een professional organizer.”

Het opruimen van een huis brengt ook praktische voordelen met zich mee. Bij een huurwoning kunnen de medewerkers van Patrimonium bijvoorbeeld weer zonder problemen bij de cv ketel komen. “Mijn collega’s maken inderdaad weleens mee dat ze niet bij de cv ketel kunnen komen, omdat een huis zo vol staat”, weet Pia van Dalen. Zij denkt dat door het opruimen ouderen eerder zullen kiezen voor een seniorenwoning. “Ze laten dan een woning achter die geschikt is voor een gezin.”

De naam ‘Opruimgezelschap’ (een vondst van Pia van Dalen) is bewust gekozen, omdat het geen gewone opruimactie is. “We gaan niet als een witte tornado door het huis heen. We willen echt samen met de bewoner door de spullen gaan. De bewoner houdt de regie krijgt de gelegenheid om het verhaal te vertellen bij de voorwerpen. Misschien gaan ze zelfs dingen opschrijven, zodat het verhaal blijft”, legt Petra Teunissen uit.
Naast opruimen gaat het hier ook om zingeving, legt Teunissen uit. “We laten zien dat het loslaten van spullen ook een mooi proces kan zijn. Je laat de spullen nog een keer door je handen gaan. Je kunt zo mooie momenten herbeleven. En misschien zit er iets tussen dat je toch een mooi plaatsje in de woonkamer wilt geven.”

Het is de bedoeling dat het Opruimgezelschap om de twee weken langs komt, gedurende drie maanden. De bewoner heeft dan steeds twee weken de tijd om zelf (eventueel met kinderen) door een deel van zijn spullen te gaan. Voordat een duo aan de slag gaat, is er een kennismakingsgesprek met de bewoner.

Natuurlijk kunnen ook kinderen op deze manier opruimen. Maar mensen kunnen kiezen voor het Opruimgezelschap als ze kinderen niet met hun herinneringen willen belasten. Ook zijn er kinderen die te ver weg wonen of om een andere reden geen gelegenheid hebben.

Het project is nieuw, dus er zijn nog geen aanmeldingen. “Maar we weten dat er in Barendrecht huizen vol staan. Dus we vermoeden dat de behoefte er zeker is”, zegt Pia van Dalen. In principe kan iedereen zich aanmelden. Als er veel vraag is, dan gaan mensen voor die niet zelf een professionele organizer kunnen betalen.

Tot nu toe zijn er negen vrijwilligers voor de eerste training. Een tiende is welkom. Patrimonium betaalt de opleiding van de vrijwilligers.

Voor informatie en aanmelding kan men contact opnemen met Petra Teunissen via p.teunissen@samenouderworden.nl

Advertenties uit de krant